Virusul gripal este o infecţie a căilor respiratorii. Copiii sub doi ani sunt în grupa de risc. La nivel global 20-30 % dintre persoanele afectate sunt copii. Ce poţi face dacă cel mic a contactat gripă.

gripă

Când este epidemie virusul se transmite uşor. Cei mai expuşi sunt copiii, iar consecinţele pot fi uneori grave. Virusul se transmite prin intermediul strănutului, tusei sau salivei persoanei contaminate, dar şi prin contact direct, mai ales prin intermediul mânilor. O persoană infectată poate fi contagioasă cam două zile după apariţia primelor simptome şi cinci zile după dispariţia lor. Mediile şcolare, creşele sunt propice propagării virusurilor.

Pentru cei mici diagnosticul precoce este foarte important pentru a lua la timp măsurile necesare. Mai ales dacă cel mic suferă de alte probleme cronice (respiratorii, metabolice etc.) Dacă este vorba despre un copil foarte mic cel mai bine ar fi să consulţi medicul (generalist sau pediatru) încă de la primele simptome.

 

Cauzele

Principala cauză este legată de modul de viaţă. Copiii mici care au contact cu creşa, grădiniţa sunt expuşi. Mulţi dintre ei au un sistem imunitar scăzut. Astfel ei contactează virusul gripei foarte uşor. Acest virus este în fiecare an altfel, adică dezvoltă noi tulpini, diferite de cele din anii trecuţi, pe care organismul nu le mai recunoaşte.

 

Simptome

Principalele simptome sunt: febră mare, tuse, dureri musculare, oboseală, dureri de cap. Evident la copii manifestările sunt mai puţin clare şi pot apărea şi tulburări digestive. Dar la copiii foarte mici complicaţiile sunt principala problemă.

Simptomele diferă în funcţie de vârstă.

Înainte de 5 ani copilul poate avea febră mare, fără să tuşească sau să aibă secreţii nazale. Poate avea stări de vomă, greaţă, diaree. Acestea te pot duce cu gândul la alte afecţiuni. Diagnosticul este greu de pus. De aceea, dacă febra persistă şi copilul scade în greutate o spitalizare este necesară.

De la 5 ani în sus semnele seamănă în mare cu cele ale adulţilor: febră mare, săderea temperaturii, apoi o creştere bruscă (se spune că febra descrie un V. Mai pot apărea frisoane, dureri de cap, oboseală mare, tuse, dureri musculare.

 

Cum faci diferenţa între răceală şi gripă la copil

Răceala corespunde unei rinite (inflamarea căilor nazale) sau a unei rinofaringite (care implică şi gâtul). Originea este adesea infecţioasă, mai ales iarna. De obicei este cauzată de un virus, care este diferit faţă de cel al gripei, având manifestări mai puţin severe. Febra durează maximum 4 zile, apar dureri de gât (la înghiţire), tuse, nasul curge. Acestea sunt simptomele clasice care durează cam 8 zile.

 

Complicaţii

În cazul gripei la copii complicaţiile pot fi numeroase, începând cu riscul de convulsii la cei care au febră foarte mare.

Otita este şi ea o complicaţie care survine frecvent, fie din pricina virusului gripal, fie a unei suprainfecţii bacteriene. La copiii care au deja probleme respiratorii mai poate apărea o suprainfecţie pulmonară sau chiar o meningită. Gripa poate agrava şi astmul.

 

Tratamente

Dacă cel mic are febră se recomandă să nu îl înveleşti prea mult şi să eviţi supraîncălzirea camerei. Nici băile călduţe nu sunt eficace în acest caz.

Se pot da medicamente pentru scăderea temperaturii. Cei mai mulţi pediatri recomandă paracetamolul, adaptat în funcţie de greutatea copilului (60 mg/kg corp în 24 de ore, repartizat în 4 prize la intervale regulate de timp). Trebuie asigurată şi hidratarea în cantităţi mici (cu o lingură), la fiecare 10 minute, fără a forţa copilul.

Antibioticul va fi prescris de medic doar în cazul unei suprainfecţii (otită, infecţii bronho-pulmonare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *