Cel mic se bâlbâie

Mulţi părinţi sunt deranjaţi de faptul că propriul copil se bâlbâie. Aceştia nu trebuie să uite că vorbirea cere eforturi mari şi mulţi copii reacţionează diferit, având perioade de ezitare care sunt normale.

Între 3 şi 5 ani copiii repetă cuvinte întregi în interiorul aceleaşi fraze sau atunci când pronunţă fraze mai lungi. În timp ce repetă cuvintele ei formulează în capul lor restul frazei. E ca şi cum ar gândi mai repede decât vorbesc. Este un fenomen care nu poate fi controlat şi care încetează de obicei de la sine.

Ai remarcat că bâlbâiala apare când copilul tău este obosit sau enervat sau când survin prea multe lucruri în acelaşi timp? În aceste momente pentru el vorbirea cere un efort mai mare ca de obicei. O schimbare în rutină antrenează sau agravează uneori aceste ezitări.

Ce ai de făcut

E important să îţi aminteşti că un copil care ezită când învaţă să vorbească nu este mai puţin inteligent decât ceilalţi şi că dificultăţile nu persistă neapărat. Trebuie să fi înţelegătoare şi să ai răbdare.

Este foarte posibil ca cel mic să nu îşi da seama că repetă cuvintele. Cel mai bine este să nu îi atragi atenţia asupra acestui fenomen. Informează-i şi pe cei din anturaj să facă la fel.

Nu ţipa la el şi nu-l pedepsi fiindcă repetă cuvintele. Nu-l sfătui nici să-şi micşoreze debitul, să aibă răbdare sau să reflecteze la ce a spus. Cu ale cuvinte, cu cât vei acorda mai puţină atenţie acestor ezitări, cu atât se vor rezolva mai repede.

Îi poţi vorbi copilului tău pe un ton liniştit, acordându-i timpul necesar şi ascultându-l cu atenţie. Pe cât posibil redu situaţiile de comunicare stresante, cum ar fi discuţiile cu el atunci când eşti înconjurată de un grup stresant sau dacă un alt copil te solicită.

balbaiala

La ce să fii atentă

Iată câteva simptome de supravegheat pentru a stabili dacă cel mic are o problemă cu bâlbâiala:

  • repetă partea unui cuvânt cum ar fi “te-te-te-televizor”
  • are ticuri ale feţei
  • clipeşte din ochi când vorbeşte
  • dă din picioare când pronunţă un cuvânt
  • îşi ţine respiraţia
  • evită anumite cuvinte
  • are o expresie de teamă sau de panică când încearcă să pronunţe anumite cuvinte
  • dovedeşte o mare dificultate când vorbeşte

 

Dacă notezi unul dintre aceste simptome, vorbeşte cu medicul pediatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *