Cele 10 lucruri care nu îmi lipsesc niciodată din bucătărie

Sunt câteva lucruri de care eu mă folosesc zilnic în bucătărie şi pe care nu concept să nu le am.

gata-cu-dezordinea-in-bucatarie-6-stafuri-de-organizare-de-la-cat-cora_1
foto: foodstory.ro

 

Prima este hârtia de copt. Fie că gătesc ceva dulce sau sărat, hârtia de copt nu lipseşte de pe tava în care coc produsul. Şi cum nu sunt adepta prăjelilor, iar alimentele fierte nu prea mă încântă, gătesc foarte des la cuptor. Fie că pregătesc numai cartofi cu rozmarin, pizza, lasagna sau o tarta, hârtia se află sub preparat. Nu îmi place ca ceea ce gătesc să se lipească de tavă, nu îmi place nici uleiul în exces sau făina la baza preparatului şi totodată îmi plac preparatele crocante la partea de jos. Aşadar hârtia de copt este o soluţie extraordinară pentru aceste cazuri.

Al doilea obiect nelipsit este maşina de pâine. Îmi place mirosul de pâine caldă în casă, aşa că fac frecvent pâine acasă. Totodată însă, folosesc maşina de pâine să pregătesc blatul de pizza, cozonaci, coca pentru biscuiţi sau fursecuri de casă, foile de plăcintă sau blaturile de tarte. Se pot face şi dulceţuri, însă nu sunt adepta acestor preparate din cauza conţinutului ridicat de zahăr.

Un al obiect extrem de util este robotul de bucătărie. Îl folosesc să pregătesc banale salate, să toc varza pe care o bag direct la cuptor, să toc legumele pentru supe şi ciorbe, să amestec diverse ingrediente şi umpluturi, să mixez legumele fierte pentru piureuri, supe creama, humus, etc.

Aparatul de curăţat legume este indispensabil. Mi-am cumpărat unul de calitate, dar care şi-a scos toţi banii. Zilnic este utilizat, dar taie exact că în prima zi. Aşadar un cuţit de curăţat legume de calitate este una dintre cele mai utile investiţii…şi până la urmă nici nu e foarte mare investiţia…

Tigaia mea care nu lipeşte este şi ea la loc de cinste. Deşi gătesc mai mult la cuptor, mai prepar şi diverse sosuri, clătite, omlete. Şi cum nu agreez idea de prăjit, am nevoie de o tigaie care să nu lipească. Deloc!

În bucătăria mea mai am întotdeauna uleiurile de măsline si de cocos. La orice preparat, că este pâine, friptură, varză la cuptor, fasole, ciorbe, tocăniţe ori salate, uleiul de măsline este nelipsit. Totodată nu îmi lipseşte uleiul( untul) de cocos. Îl folosesc că o alternativă mai sănătoasă şi vegetariană atât la deserturi, cât şi la preparatele de bază.

Laptele vegetal, fie că este de orez, de migdale, de soia sau de cocos, este şi el nelipsit din preparatele mele. Îl folosesc la cafea, la deserturi, la mic dejunul copilului, la budinci sau şarlote.

Condimentele: gătesc cu foarte puţină sare, însă condimente din abundenţă: curry, chimion, boia de ardei, piper, rozmarin, coriandru, nucşoară, scorţişoară, cardamom, pe toate le ador. Îmi plac mâncărurile gustoase şi aromate.

Legume congelate am în permanenţă. Am povestit anterior despre motivele pentru care în special in extrasezon este de preferat să consumăm alimente congelate (vezi aici articolul), aşadar este lesne de înţeles de ce am în permanenţă congelatorul burduşit de mazăre, fasole verde, spanac, broccoli, morcovi, albitură, fructe congelate.

Curmalele sunt şi ele în permanenţă în sertarul cu minuni. Le mănânc că atare la micul dejun, între mese, când am poftă de un dulce sau că îndulcitor natural în preparate: de la budincile cu lapte ale celui mic, la preparate mai speciale. Pe post de îndulcitori mai folosesc mierea sau zahărul brun.

Ceea ce nu folosesc decât rar sau deloc sunt: măsurile – eu gătesc în general  măsurând din ochi, sarea este numai în cantităţi reduse, şi obligatoriu neiodata, cea iodata lipsind cu desăvârşire din bucătăria mea, ca şi zahărul alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *