Cele 9 secrete pentru a avea copii de succes

foto: businessinsider.com

Fiecare părinte îşi doreşte pentru copilul său tot ce este mai bun. Îşi doreşte că acesta să stea departe de necazuri, să reuşească în viaţă, să aibă succes, într-o măsură chiar mai mare decât a avut el.
Nu există o reţetă standard în acest sens, însă cum rolul părinţilor în dezvoltarea copiilor este esenţial, se pare că toţi părinţii celor mai mari oameni de succes ai lumii, au ceva în comun. Publicaţia Business Insider a reuşit să identifice 9 astfel de asemănări, care par a fi esenţiale în formarea celor mai de succes oameni de astăzi:
- Încurajarea abilităţilor sociale ale copilului încă de la vârste fragede, este extrem de importantă.
Un studiu de 20 de ani efectuat de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania şi Universitatea Duke şi care au urmărit peste 700 de copii din întreaga SUA, începând cu copii la vârstă grădiniţei, până la 25 de ani, a demonstrat că există o legătură clară între abilităţile sociale de la grădiniţă ale copiilor şi succesul lor ca adulţi, două decenii mai târziu.
Aşadar, cei care au reuşit să aibă o slujbă bine plătită şi studii universitare sunt cei care încă din copilărie au învăţat să lucreze în echipă, să-i ajute pe ceilalţi, să îşi înţeleagă propriile sentimente şi trăiri şi să rezolve problemele singuri.
Cei care la grădiniţă prezentau abilităţi sociale limitate, erau mai predispuşi la consumul de alcool, acte de violenţă, arest.
„Acest studiu arată că ajutându-i pe copii să dezvolte abilităţile sociale şi emoţionale este una dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face să îi pregătim pentru un viitor sănătos”, a declarat Kristin Schubert, director de programe la Fundaţia Robert Wood Johnson, ce a finanţat acest studiu.
„De la o vârstă fragedă, aceste aptitudini pot determina dacă un copil merge la colegiu sau la închisoare, şi dacă sfârşeşte salariat sau dependent.”
- Aşteptările şi atitudinea părinţilor faţă de succesul copiilor sunt la fel de importante.
Un studiu realizat de profesorul Neal Halfon de la Universitatea California din Los Angeles, pe un număr de 6.600 de copii americani, arată că părinţii care au aştepări mari pentru copiii lor, reuşesc să îi ambiţioneze pe micuţi să reuşească în viaţă.
“Părinţii care aşteaptă de la copilul lor că acesta să meargă la facultate, vor şti să-l ghideze în această direcţie, indiferent de veniturile pe care le are familia” a declarat profesorul.
- Mamele care merg la serviciu şi nu stau acasă cu copiii, le dau acestora o şansă în plus să aibă succes mai târziu.
Un studiu realizat de Universitatea Harvard arată că fetele care au mame care lucrează ajung să aibă locuri de muncă mai bine plătite.
Acestea studiază mai mulţi ani şi primesc funcţii mai însemnate faţă de fetele care au mame casnice.
Totodată, băieţii care au mame de succes tind să fie mai implicaţi în treburile gospodăriei şi în creşterea copiiilor atunci când ajung să aibă propria lor familie.
Autorul principal al studiului, profesorul Kathleen L. McGinn de la Universitatea Harvard, a declarat pentru Business Insider că “Exemplul personal este cea mai bună manieră de a a-i ghida pe copii în ceea ce trebuie să facă, cum să se comporte, în ce să se angrenbeze, în ce să creadă”
- Statutul economic financiar are un rol important.
În America o cincime dintre copii, cresc în sărăcie, ceea ce le limitează potenţialul.
Potrivit lui Sean Reardon, cercetător la Universitatea Stanford, şansele de reuşită pentru copiii proveniţi din familiile cu venituri reduse sunte destul de limitate.
- Părinţii care au studii superioare oferă un bun exemplu copiilor şi îi motivează pe aceştia mai mult să să studieze mai mult şi astfel să obţină o slujba mai bună.
Un studiu realizat între anii 1997-2007, pe un grup de 14.000 de copii, a indicat faptul că în cazul copiilor născuţi din mame adolescente, au avut şanse mult mai mici de a termină liceul, sau a merge la facultate.
În acest caz, aspiraţia este responsabilă de reuşită copilului. Iar un alt studiu efectuat de Eric Dubow, psiholog la Universitatea Bowling Green State, a demonstart că nivelul educaţional al părinţilor când copilul avea 8 ani, este definitoriu pentru nivelul educaţional şi reuşitele profesionale ale acestuia când va ajunge la vârsta de 40 de ani.
- Copiii care învaţă bine la matematică au un avantaj în faţa celorlalţi.
Un studiu efectuat în 2007 şi care vizat 35.000 de copii din Canada, Anglia şi Statele Unite a arătat că acei copii care prezintă abilităţi la matematică de mici (cunoştinţele legate de cifre şi calcule pe care le au copiii înainte de a merge la şcoală), prezintă un avantaj imens.
„Abilităţile matematice timpurii, prezic nu doar viitoare abilităţi în matematică, ci şi abilităţile legate de citire” afirmă Greg Duncan de la Universitatea Northwestern.
- Relaţia pe care părinţii şi copiii o dezvoltă, este de asemenea foarte importantă.
În special în cadrul familiilor sărace, s-a constatat că grijă cu care părintele răspunde nevoilor copilului în primii 3 ani de viaţă va duce mai târziu la note foarte bune luate de acesta şi la interes pentru studii superioare.
„Acest lucru sugerează că investiţiile în primii ani în relaţiile părinte-copil, pot duce la randamente bune pe termen lung” afirmă psihologul Lee Raby la Universitatea din Minnesota.
8. Părinţii mai puţin stresaţi sunt cei care vor avea copii de succes
Cei stresaţi le aduc defapt un mare deserviciu copiilor. Sentimentele de frustrarea şi extenuare se vor transmite şi copilului, care va fi afectat pe termen lung.
Sociologul Kei Nomaguchi Post de la Universitatea de Stat Bowling Green afirmă că în special mamele care se chinuie cu un loc de muncă solicitant, dar care vor totodată să rezerve timp şi creşterii copilului, sunt foarte stresate şi îi afectează mult pe cei mici.
Dacă eşti senin şi fericit, starea ta se va transferă şi copilului, iluminandu-I chipul. Dacă eşti stresat, frustrat şi nervos, îi vei umbri şi celui mic sentimentele şi trăirile.
- Părinţii copiilor de succes apreciază mai mult efortul de a reuşi, decât metodele de a evita eşecul.
Eşecul nu este dovadă a lipsei de inteligenţă, ci este o provocare de a creşte şi a îmbunătăţi acele abilităţi existente ce merită să le dezvolţi şi în care merită să investeşti.