Cele mai bune metode de gătit pentru cel mic

Pentru a fi sigură că tu și familia ta mâncați sănătos nu este suficient să ai în meniu alimente sănătoase, dar să le și gătești astfel încât calitățile lor nutritive să fie maxime. Iată care sunt cele mai recomandate metode de gătit sănătos.
Poate te gândești, ce o fi așa complicat. Îi pregătesc un meniu dietetic și gata. Lucrurile nu stau însă tocmai așa. Ce este bun pentru siluetă nu este neapărat bun și pentru sănătate. Modul de a le găti face diferența.
– Gătitul în apă pentru bebe. Este, într-adevăr, metoda cea mai sănătoasă de a găti pentru copil, dar, prin fierbere se pierde o mare parte din vitamine. Există, din fericire, metode care frânează pierderea de vitamine. Mai întâi, evită să tai legumele în bucățele mici, înainte de a le pune pe foc. Bucățile mici au mai multe suprafețe expuse și deci o pierdere a nutrienților mai mare. În loc să cureți coaja legumelor, freacă-le cu o perie. După cum se știe, în coajă se află înmagazinate cele mai multe vitamine. Apoi, limitează pe cât posibil fierberea. Așteaptă să fiarbă apa și abia apoi adaugă legumele și acoperă recipientul pentru ca temperatura să crească mai repede. Nu arunca apa în care au fiert. Din ea poți face o supă delcioasă, plină de vitamine.
– Gătitul la abur. Este metoda care păstrează cel mai bine calitățile nutritive ale alimentelor. Prin acest procedeu, alimentele nu sunt în contact direct cu apa, nu este necesar adaosul de materii grase, fiind și o metodă dietetică. Aici ai două posibilități: fie folosești aparate sau vase care produc vapori inferiori temperaturii de 100 de grade C, fie pe cele sub presiune (oala minune). Prima durează mai mult, a doua reduce la jumătate timpul de gătire.
– Grătarul. Nu este cea mai indicată metodă pentru cel mic, dar dacă adopți o tehnică bună pentru a evita formarea substanțelor toxice, chiar e funcțională. Dacă folosești o tigaie, adaugă puțin ulei, cu scopul de a uniformiza temperatura pe toată suprafața alimentului. Acesta va evita zonele de carbonizare și deci de formare a substanțelor toxice. Ca materii grase optează pentru uleiuri vegetale rezistente la căldură: de măsline, de arahide, de cocos. Mirodeniile, nu numai că dau o savoare aparte preparatelor, dar au și rolul de a întârzia procesul de oxidare: rozmarinul, oregano, scorțișoara, cuișoarele, cimbrul, curcuma, salvia nu trebuie să lipsească din bucătărie.
În timp ce carnea este în tigaie, întoarce-o cât mai des posibil. Înainte de a o servi, înlătură părțile mai arse pe care nu e bine să le mănânce copilul tău.