Cele mai frecvente semne ale sarcinii

Unele femei au ciclul menstrual neregulat şi nu pot lua întârzierea menstrei drept semn al sarcinii. Alte femei, dimpotrivă, au menstruaţie pe durata sarcinii, fapt care le-ar putea face să nu ia în seamă celelalte semnale de alarmă. Oricum, în afară de sarcină, menstruaţia poate întârzia sau lipsi o perioadă şi din cauza stresului sau a unor boli. În aceste circumstanţe, cum îţi poţi da, totuşi, seama că ai rămas însărcinată fără a folosi un test de sarcină?

primele-semne-ale-sarcinii

Modificări la nivelul sânilor

Atunci când rămâi însărcinată, primele modificări care apar sunt la nivelul sânilor. Aceştia pot deveni mai tensionaţi, iar mameloanele foarte sensibile la atingere şi de culoare mai închisă decât de obicei. Venele care se află sub pielea de la nivel mamar vor deveni vizibile, formând un fel de reţea subcutanată. Chiar şi punctele în relief de pe areolele sânilor, numite tuberculii lui Montgomery, vor deveni mai vizibile.

Sângerări uşoare

Adesea confundate cu menstruaţia, sângerarea provocată de fecundarea ovulului se poate produce atunci când acesta pătrunde în uter şi se fixează de pereţii lui. Această sângerare are o culoare roşiatică la început, însă devine rapid maronie, durând cel mult două zile şi neprezentând pierderi însemnate de fluid. Dacă în prima fază te gândeşti că ai avut o menstră neobişnuit de scurtă, ia în calcul şi posibilitatea unei sarcini.

Nevoia de a urina des

Nu mai târziu de o săptămână de la concepţie, te poţi surprinde mergând la toaletă mai des decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că embrionul secretă hormonul hCG, care creşte fluxul sangvin la nivel pelvian, fapt ce irita vezica urinară şi o determină să expulzeze conţinutul mai des decât în mod normal.

Gusturi ciudate

Saliva reflectă adesea conţinutul chimic al sângelui, aşadar un nivel crescut al hormonilor secretaţi pe parcursul sarcinii pot determina schimbări ale gustului salivei tale. Mămicile au descris adesea noul gust ca fiind uşor metalic şi poate influenţa percepţia gustului alimentelor ingerate pe parcursul sarcinii.

Sensibilitate olfactivă

Un simţ al mirosului brusc intensificat poate fi un semn că un bebeluş este pe drum. Mirosurile puternice, precum cel de cafea măcinată sau de ceapă prăjită, îţi cauzează greţuri iar acest lucru nu se întâmpla până de curând? Fă un test de sarcină şi este posibil să afli motivul. În plus, sarcina poate schimba compoziţia chimică a pielii, motiv pentru care şi parfumul tău obişnuit poate mirosi altfel.

Pofte

Dacă eşti însărcinată, poţi începe să ai pofte intempestive de mâncăruri pe care, în mod obişnuit, nici nu ai vrea să le vezi în faţa ochilor. Multe femei poftesc citrice, precum grepfrut, portocale sau suc de lămâie. Altele au pofte foarte ciudate, de cărbune sau cretă. De ce au femeile astfel de pofte pe durata sarcinii nu se ştie încă, cert este că ele pot fi un semn că eşti pe cale să devii mămică.

Oboseala

Dacă te simţi atât de extenuată pe întreg parcursul zilei încât îţi vine să te întinzi pe podeaua biroului şi să dormi, indiferent câte ore te-ai odihnit în noaptea precedentă, te poţi aştepta să fii însărcinată. Oboseala accentuată poate fi cauzată de nivelul ridicat de progesteron din sânge, care are un efect sedativ, sau de accelerarea metabolismului care se produce cu scopul de a sprijini dezvoltarea organelor vitale ale embrionului, fapt care implică un efort crescut din partea organismului tău.

Greţuri

Greţurile sunt un simptom foarte des întâlnit al sarcinii. Ele pot fi mai puternice dimineaţa când stomacul este gol, iar glicemia este scăzută. Mesele regulate şi în cantităţi mici pot fi de ajutor pentru unele femei, în timp ce pentru altele s-a demonstrat că ghimbirul ajută în ameliorarea acestui neplăcut efect secundar al sarcinii. Cu puţin noroc, în al doilea trimestru, greţurile se vor ameliora.
Ţine minte că fiecare sarcină în parte este unică, iar simptomele descrise anterior pot sau nu să apară. Dacă bănuieşti că există şansa să fi rămas însărcinată, fă un test de sarcină sau vizitează-ţi medicul ginecolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *