Cele mai frumoase povesti ale copilariei si mesajele lor

0

Zilnic citim povesti copiilor nostri. Dar, v-ati intrebat vreodata copilul ce a retinut, cu ce a ramas in urma acelor povestiri? Stiati ca o poveste poate invinge o temere? Printr-o poveste, eu imi ajut copilul sa invete cuvinte noi, sa-si imbogateasca vocabularul, sa se fereasca de oameni dubiosi, sa gaseasca o solutie pentru a rezolva o problema. Voi faceti acest lucru? Stiti ce trebuie sa invete copiii vostri din cele mai cunoscute povesti pe care le-ati citit, cu siguranta, cel putin o data?

Cenusareasa

Aceasta poveste, alaturi de bine-cunoscuta ,,Fata babei si fata mosului” promoveaza ideea ca faptele bune sunt rasplatite. (,,Fata frumoasa si harnica, fie-ti mila de mine si ma grijeste, ca ti-oiu prinde si eu bine vreodata! Atunci fetei i se facu mila si, luand catelusa, o spala si-o griji foarte bine. Apoi o lasa acolo si-si cauta de drum, multamita fiind in suflet ca a putut savarsi o fapta buna”….. ,, De-acolo mergand mai departe, iaca, se intalneste si cu catelusa, care acum era voinica si frumoasa, iara la gat purta o salba de galbeni pe care a dat-o fetei, ca multamita pentru ca a cautat-o la boala.”). Copiii trebuie sa invete sa nu fie egoisti, lacomi. O fapta rea nu ramane nepedepsita (stiti foarte bine ce pateste fata babei cand, din lacomie, alege lada cea mai mare si mai frumoasa).capra-cu-trei-iezi

Mesaj: ,,Bine faci, bine gasesti”. Invatati-va copiii sa faca fapte bune, sa fie de ajutor celorlalti.

Capra cu trei iezi

Povestile au un spectru larg de situatii din care copiii sa traga invataminte. Desi poate fi interpretata ca avand un mesaj violent, ,,Capra cu trei iezi” este cea mai potrivita poveste din care copiii sa invete cat este de important sa asculti de parinti. Lumea exterioara este plina de tentatii si pericole si de aceea, aud foarte des din gura parintilor ,,Ai grija!” , ,,Fii cu bagare de seama”, ,,Fii cuminte!” etc.

Mesaj: ,,Aparentele inseala”. Sub cel mai atractiv ambalaj, se poate ascunde cel mai mare pericol.

 Pinocchio

Este o poveste foarte interesanta care arata pataniile copiilor indaratnici care nu vor sa asculte de parinti. De aici, micutii nostri trebuie sa retina ca exista reguli pe care toata lumea trebuie sa le respecte, iar cine nu le respecta va primi pedeapsa in functie de faptele sale. Pataniile si intamplarile prin care trece Pinocchio il fac pe acesta sa realizeze ca Gepeto ,,este cel mai bun tata din lume, dupa cum eu sunt copilul cel mai rau”, ca trebuie sa se puna pe invatatura, sa fie cuminte si sa nu mai minta. Ajutati-i pe cei mici sa invete din greselile altora, sa realizeze cat de importanta este scoala si cat de frumos este adevarul.

Mesaj: „Pisica bea laptele cu ochii inchisi si crede ca nimeni nu vede ca ea il fura”.

Ursul pacalit de vulpe

Aceasta este o poveste pe care o stim cu totii, le-am citit-o copiilor dar mai putini sunt aceia care s-au asigurat ca piticii lor au inteles ce trebuia din ea. Este bine sa-i invatam pe copii ce inseamna sa fii sincer si ce inseamna sa fii viclean, ca exista oameni care sub masti aparent binevoitoare ascund ganduri dusmanoase.

Mesaj: Raul adevarat vine de la falsul bine.

Fetita cu chibrituri

Poate ca nu este cea mai citita poveste dar cu siguranta este cea mai emotionanta si mai tulburatoare povestioara. „Fetita cu chibrituri” este o poveste rascolitoare din care copiii nostri pot invata ce este indiferenta, insensibilitatea si ce urmari poate lasa aceasta nepasare, mai ales cand vine vorba de semenii nostri. Invatati copiii sa fie milosi, altruisti, sa nu fie indiferenti fata de cei nevoiasi. Mila este o virtute pe care copiii trebuie s-o dobandeasca luand exemplu de la noi, parintii.

Mesaj: „Un om cu suflet mare priveste pe toata lumea ca pe ai sai”.

Pupaza din tei

Despre Ion Creanga putem spune cu totii ca ne-a marcat copilaria, ca urmarind aventurile lui Nica, ne-am dorit cel putin o data sa luam parte activ la nazbatiile lui, chiar daca, la final, se terminau cu o chelfaneala zdravana. Daca nu i-ati citit pana acum copilului vostru din Ion Creanga, faceti-o numaidecat pentru ca lumea operei autorului este bogata in lectii de viata.

Din ,,Pupaza din tei” copiii trebuie sa invete cat de importanta este munca, cea dintai valoare din universul lui Creanga. Copii, adulti sau varstnici, toti se trezeau dis de dimineata si contribuiau la obtinerea hranei pentru familie. Zburdalnic din fire, Nica fura pupaza crezand ca va ramane nepedepsit, ba mai mult, incearca sa o vanda la iarmaroc. Dincolo de frumuseatea nazdravaniilor lui Nica, copiii trebuie sa retina ca, oricat de bine ar crede ei ca ii pot pacali pe parinti, in cele din urma, faptele lor vor fi iesi la iveala si ,,vinovatii” vor fi trasi la raspundere.

Mesaj: „ De unde muncesti, de-acolo trebuie sa mananci.” si ,, Cine umbla cu traista de minciuni, n-o duce mult”.

jurnalulcopilului.com

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *