Cele mai importante 20 de aspecte pe care să le ai în vedere atunci când eşti tată de fată

Cele mai importante 20 de aspecte pe care să le ai în vedere atunci când eşti tată de fată
foto: theodysseyonline.com

Relaţia dintre un tată şi fiica sa, este una specială…chiar mai specială decât cea dintre mamă şi fiica sa. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care orice tată ar trebui să le aibă în vedere atunci când este tătic de fată:

 1. Să ştii că încă din prima zi, ea va fi întotdeauna fetiţa ta….şi trebuie să depui eforturi să rămână aşa. Copiii vin la pachet cu iubirea, însă legătura dintre voi se poate pierde în timp dacă nu o întreţii.
 2. Fă-i promisiuni pe care să ţi le ţii. Nu o dezamăgi niciodată. Va avea parte de multe dezamăgiri în viaţă, dar fă astfel încât tu să nu fii una dintre ele. Tu să fii mereu suportul şi exemplul sau de integritate.
 3. Nu încerca să îi influenţezi preferinţele sale doar pentru că e fată. Nu îi cumpăra numai păpuşi, creioane şi plastelina pentru că este fetiţă. Oferă-i şi maşinuţe, Lego, sau alte jocuri de costruit. Nu îi cumpăra numai haniuţe roz, numai pentru că aşa vezi la alte fetiţe. Întreab-o dacă nu îi place şi verde.
 4. Incurajeaz-o să facă lucrurile care o sperie, sau de care se teme şi care evident nu îi pun în pericol sănătatea…astfel va învaţă să îşi înfrângă singură temerile şi nu va da niciodată înapoi.
 5. Spune-i tot timpul că este deşteaptă şi frumoasă aşa cum este ea. Chiar dacă mai târziu vor fi alţii care vor încerca să o convingă contrariul, ea trebuie să aibă încredere în propria sa persoană, în forţele sale şi să îşi iubească propriul corp.
 6. Nu vorbi despre schimbările sale corporale, sau de interesul său în sexualitate, cu dezgust. Dacă simţi că te depăşeşte situaţia, las-o pe mamă să aibă aceste discuţii cu ea. Altfel s-ar putea să o înveţi numai că ea ar trebui să fie ruşinată de propriul corp.
 7. Arată-i partea ta sensibilă. Va vedea şi va înţelege că dacă eşti sensibil, asta nu înseamnă că eşti şi slab.
 8. Vorbeşte frumos despre alte femei, în general. Şi ea va fi în viitorul nu foarte îndepărtat o femeie.
 9. Discută cu mama ei de la egal la egal,consultaţi-vă pentru deciziile luate, nu o trata fără respect, respect-o, apreciaz-o şi poartă-te frumos cu ea. Şi ea învaţă şi va aştepta ca într-o zi să fie tratată la fel.
 10. Las-o să te ajute în jurul casei sau cu munca ta. Va creşte şi va deveni o femeie care se simte încrezătoare în forţele sale la locul de muncă, indiferent de natura acestuia.
 11. Arată-i lumea! Vorbeşte-i şi oferă-i exemple de femei puternice, stăpâne pe propriile puteri, fericite şi împlinite. Oferă-i şi exemple de femei mai puţin împlinite şi fericite, dependente de alţii. Las-o pe ea să aleagă însă cum şi-ar dori să fie şi ce va face când va fi mare.
 12. Arată-i abilităţile pe care le ai tu şi incurajeaz-o să vă arate abilităţile pe care le are ea. Nu fii niciodată prea obosit sau prea plictisit atunci când vrea să îţi arate ceva nou ce a învăţat sau a descoperit.
 13. Încearcă să îi înţelegi şi să îi accepţi interesele şi înclinaţiile, chiar dacă uneori poate nu sunt cele pe care ţi le-ai fi dorit pentru ea sau ţi de par prea “băieţeşti”. Ceea ce îşi doreşte ea şi ceea ce iubeşte ea este contează cel mai mult.
 14. Faceţi glume sau jocuri doar între voi doi. Vei vedea că o să-şi amintească pentru totdeauna aceste momente magice.
 15. Nu face glume gen “îmi voi lua o puşcă să alung băieţii la uşa noastră”. Nu faci decât să îi dai sentimentul că nu ai încredere în judecată şi alegerile sale.
 16. Când va apărea primul băiat în viaţă să, nu încerca să îl sperii pe acesta doar ca să se poarte frumos şi respectuos cu ea. Ea ar trebui să ştie deja până acum cum ar trebui să fie tratată şi să îl alunge singură în cazul în care acesta se poartă altfel decât îşi doreşte ea.
 17. Fă tot posibilul să fii prietenul ei şi să îţi ceară singură părerea atunci când are nevoie de ea. Nu o presa şi nu o stresa cu ceea ce consideri TU că este “adecvat” pentru ea.
 18. Când vine la tine cu o problemă, chiar dacă nu ţi se pare de competenţa ta, nu o alunga, trimiţând-o la mama ei. Ascult-o, înţelege-o şi dacă chiar te simţi depăşit, propune un consiliu de familie la care să participle şi mama.
 19. Spune-i că singura persoană responsabilă de ceea ce se întâmplă cu corpul ei este chiar ea. Învăţ-o să aibă grijă de ea şi de sănătatea ei.
 20. Spune-i tot timpul că o iubeşti. Las-o să ştie că indiferent de ceea ce va face, de alegerile din viaţa sa, vei fi mereu acolo pentru ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *