Cele mai periculoase dulciuri pentru copii şi consecinţele consumului lor

0

foto: guide2health.net

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii şi consecinţele consumului lor
foto: guide2health.net

Gustul se educă în familie, afirmă la unison nutriţioniştii.Cu toate acestea, marea majoritate a părinţilor nu se lasă impresionaţi de acest lucru şi le oferă copiilor, încă de când aceştia sunt foarte mici, tot felul de dulciuri. Din dorinţa de a le satisface acestora mofturile, ei nu conştientizează că astfel le pun defapt sănătatea în pericol.

Ciocolăţelele, cerealele dulci, prăjiturile cu creme, jeleurile, acadelele şi snacks-urile fac parte din meniul zilnic al unui copil. Toate acestea pe lângă abundenţa de pâine albă, pufoasă şi cât mai caldă, mezeluri şi sucuri carbogazoase îndulcite. Mulţi poate se gândesc că cei mici sunt oricum slăbuţi, iar obezitatea, principala consecinţă a acestui stil alimnetar, nu îi poate afecta pe ei, aflaţi însă că există multe alte probleme ce pot apărea în urma consumului de non-alimente ca acestea.

Conţinutul mare de zahăr, grăsimi, coloranţi şi aditivi din dulciurile atractiv ambalate şi prezentate pe rafturile supermarketurilor îi expun pe copii unui risc major de carii, un nivel crescut de colesterol şi diverse alergii, scrie Adevărul.

Totodată, E-urile din dulciuri pot prezenţa numeroase efecte adverse precum tulburări digestive, senzaţie de greaţă, oboseală, iar efectul lor nociv pe termen lung nu se cunoaşte cu exactitate, unele studii afirmând chiar că ar aveaun rol important în apariţia tumorilor canceroase.

Între alimente contraindicate atât celor mici cât şi adulţilor deopotrivă sunt ciocolată cu lapte şi umpluturi de creme, prăjiturile învelite în ciocolată, ouăle de ciocolată, napolitanele şi bezelele de tip marshmallow, care au un conţinut ridicat de zahăr, multe calorii şi zero valoare nutritivă.

Consecinţele imediate se vor vedea în starea de agitaţie şi de neastâmpăr a copiilor, datorită faptului că zahărul creşte nivelul de energie, dar această stare va fi urmată de o stare de apatie a micuţilor, lipsă de concentrare şi oboseală, ca urmare a reducerii drastice a glicemiei.

Un alt obicei extrem de nesănătos, şi nu doar în cazul nostru al românilor, este să le oferim copiilor la micul dejun lapte cu felii de pâine unse cu cremă de ciocolată sau lapte ori iaurt cu cereale, dar nu din cele sănătoase, ci din cele cu tot felul de arome şi nuanţe, ce conţin foarte mult zahăr şi coloranţi.

Nu mai vorbim despre acadele, atât de dorite de prichindei, care au însă un efect devastator pentru dantură. Acestea, cu cât sunt ţinute mai mult în gură, cu atât sporeşte riscul de carii, avertizează medicii stomatologi.

Bineînţeles că există variante sănătoase de dulciuri, dar dup ace copilul a fost obişnuit cu tot felul de dulciuri, va fi greu să îl mai convingi să mănânce o îngheţată (de preferat din cea naturală, din fructe) sau un iaurt cu bucăţi de fructe proaspete. Este esenţial aportul părinţilor în primii ani de viaţă, în ceea ce priveşte educaţia alimentară a copilului. Iar cu cât părinţii amână mai mult acest lucru, cu atât mai greu le va fi copiilor să renunţe mai târziu la plăcerile dulci, hipercalorice şi deloc sănătoase.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *