Cele mai spectaculoase 11 cascade din țara noastră

Din punct de vedere turistic România este o țară care oferă o multitudine variată de locuri care merită văzute și admirate. Pe lângă orașe, muzee și monumente de arhitectură, natura are o amprentă unică în țara noastră, de la diversitatea formelor de relief, până la multitudinea de comori ascunse în toate colțurile țării.

Printre frumuseţile naturii, cascadele ocupă un loc aparte, deoarece acestea sunt de-a dreptul fascinante. Datorită spectacolului pe care îl oferă, cascadele constituie şi puncte de atracţie turistică în cadrul regiunii în care se situează.

 

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr şi-a câştigat reputaţia internaţională după ce a apărut pe locul întâi într-un top realizat de The World Geography ca fiind cea mai spectaculoasă cascadă din lume. Este localizată în locul prin care trece Paralela 45 prin ţara noastră, la popasul cu acelaşi nume. Calea de acces este din Anina spre Valea Minişului, înainte de satul Bozovici, unde se găsește un semn cu Popasul Paralela 45.

Cascada Bigăr
Foto: geocaching.com

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai înaltă cascadă din România, care se găsește în stațiunea Borșa din nordul țării, în județul Maramureș. Altitudinea la care este aflată cascada este de 1.300 m, iar înălțimea ei este de aproximativ 100 m. În jurul acestei cascade s-a auzit de o legendă, care spunea că o herghelie de cai a sărit de pe vârful cascadei fiind speriată de un urs și de o furtună puternică, însoțită de fulgere.

Cascada Cailor
Foto: maramuresh.wordpress.com

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea este o altă curgere de apă impresionantă din ţara noastră, care se află în apropiere de oraşul Buşteni şi este formată de pârâul Urlătoarea. Peisajul creat de Cascada Urlătoarea, înaltă de 15m şi, evident zgomotoasă, aşa cum îi spune şi numele, este uşor accesibil prin traseele montane din zonă care leagă Buşteniul de Platoul Bucegi, Valea Jepilor şi Poiana Ţapului. Mai mult, deasupra acesteia, pe versant, mai sunt şi alte mici cascade ale aceluiaşi curs de apă, care pot fi admirate.

Cascada Urlătoarea
Foto: romania-redescoperita.ro

Cascada Moara Dracului

Versantul vestic al Munților Vlădeasa este cel ce adăpostește cascada Moara Dracului. Se poate ajunge aici pornind de la Stâna de Vale, urmând marcajul cruce albastră. Durata traseului este în jur de două ore și jumătate, iar dificultatea este medie. Cascada Moara Dracului este o cascadă relativ înaltă, atingând 25 m. În plus, de aici se poate urca pe Vârful Buteasa (1.792 m) sau cabana Vlădeasa.

Cascada Moara Dracului
Foto: montaniarzi.ro

Cascada Duruitoarea

Cascada Duruitoarea se află în Masivul Ceahlău, pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău, judeţul Neamţ. Și-a primit numele tocmai pentru ca… „duruie”, adica face mult zgomot prin căderea ei. Însă, Cascada Duruitoarea este mult mai spectaculoasă pentru că are o coborâre de 25m, întreruptă uşor în apropiere de bază, unde finalul deosebit al curgerii în stil fuior arată mai degrabă ca un evantai.

Cascada Duruitoarea
Foto: ro.wikipedia.org

Cascada Capra

Se găsește între Cabana Capra și Lacul Bâlea. Dacă era puțin mai înclinată, apa cascadei ar fi ajuns pe șosea. Este mai înaltă decât cascada Moara Dracului, măsurând o înălțime de 35 m.

Cascada Capra
Foto: infopensiuni.ro

Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei mai este cunoscută şi sub denumirea de Cascada Răchiţele, deoarece se află în arealul localităţii cu acelaşi nume, la vreo 65 de km de Cluj. Căderea de apă de peste 30m este cea care transformă această cascadă într-o atracţie turistică deosebită. Legenda care înconjoară Cascada Vălul Miresei este de asemenea un motiv de vizitare. Se spune că aici o mireasă ar fi căzut de pe stânci, doar vălul ei rămânând agăţat de sus. Nuntaşii au plâns-o mult pe fată, iar lacrimile lor au format această apă curgătoare, ascunsă într-o vegetație sălbatică.

Cascada Vălul Miresei
Foto: pensiuneana.ro

Cascada Caraiman

Cascada Caraiman curge pe Valea Jepilor, și de aici se poate porni spre Cabana Caraiman (2.025 m) și Crucea Eroilor de pe Caraiman. Cascada este înaltă și de o frumusețe aparte, curgând în bătaia soarelui și printre rocile munților.

Cascada Caraiman
Foto: proalpin.ro

Cascada Beuşniţa

Cascada Beuşniţa este o altă cascadă cunoscută din Parcul Naţional Cheile Nerei. Aceasta nu este formată dintr-un singur fir, pe o singură direcție, ci se împrăștie, creând o perdea de apă și o priveliște deosebită pentru toți drumeții ce ajung aici. Nu este o cascadă înaltă, cel mai înalt fir având 15 m. Traseul până la Cascada Beuşniţa poate fi urmat de la Anina, din localitatea Şopotul Nou, pe un traseu marcat corespunzător.

Cascada Beuşniţa
Foto: montaniarzi.ro

Cascada Lolaia

Se află în Parcul Național Retezat, care ascunde o mulțime de frumuseți – lacuri numeroase, peșteri, avene, chei, cascade. Lolaia este formată pe râul cu același nume, fiind un afluent al Jiului.

Cascada Lolaia
Foto: montaniarzi.ro

Cascada Pișoaia

Face parte dintr-o rezervație peisagistică și se află pe un prag stâncos de calcare cristaline. Căderea de apă se realizează de la cca.18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge.

Cascada Pisoaia
Foto: montaniarzi.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *