Cezariana- când este cu adevărat necesară

Tot mai des practicată, cezariana este din ce în ce mai bine realizată, atât din punct de vedere chirurgical, cât și estetic. De cele mai multe ori este făcută pentru securitatea mamei și a fătului și nu pentru a evita complicațiile nașterii. Iată care sunt indicațiile pentru cezariană și cum se desfășoară această intervenție.

operatie-de-cezariana

Cezariana este o intervenție chirurgicală care constă în incizia pielii abdomenului, apoi a mușchilor și în final a peretelui uterului, cu scopul de a scoate fătul. Nu este, evident, un mijloc natural, dar este o alternativă necesară în anumite circumstanțe.

Situații posibile

Există trei mari motive care recomandă cezariana în locul nașterii normale: cele ”mecanice”, când bebe este prea mare, iar diametrul bazinului femeii este foarte mic. Bebe nu poate coborî către vagin; bebe este prost poziționat înainte de naștere și, de asemenea, nu poate coborî. Este cazul pozițiilor transverse, al prezentării cu fața sau cu fundulețul și picioarele. Sau există un obstacol la nivelul ieșirii: placenta acoperă colul, cunoscută sub denumirea de ”placenta praevia”, sau cordonul ombilical învășurat în jurul gâtului. Motivele medicale sunt legate de toxemia gravidei, de eclampsie etc. A treia categorie de motive sunt cele ale nașterii propriu-zise, cum ar fi un col care nu se dilată destul, bebe care nu coboară deși e momentul să apară pe lume și nu mai poate sta în uterul mamei. Mai poate fi și un herpes genital activ, care poate contamina fătul în momentul nașterii dacă iese pe cale vaginală.

Cum se desfășoară

Cezariana are loc într-un bloc operator, necesitând regulile ce se impun oricărei operații. Anestezia poate fi generală sau, din ce în ce mai folosită, metoda peridurală. Incizia este de obicei orizontală, făcută în partea superioară a perilor pubieni. Dacă este posibil mușchii nu se secționează. O sondă urinară este pusă acolo pentru a se asigura că vezica este goală și nu va jena gestul chirurgical al inciziei. O dată bebe și plancenta scoase, uterul, mușchii și pielea vor fi cusute. Se mai poate lăsa o drenă sub piele pentru a evita hematoamele. Firele se scot peste 5-7 zile. Reluarea alimentației se face progresiv. În caz de peridurală, repausul alungit este recomandat 24 de ore. După naștere pot apărea contracții, care sunt dureroase fiindcă apar pe un uter tăiat și reparat. Alăptarea este posibilă dacă mama vrea. Trebuie evitat efortul fizic și ridicarea greutăților timp de o lună, cât durează cicatrizarea. De obicei se recomandă maximum trei cezariene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *