Cherimoya „arborele de îngheţată”

Cherimoya
Foto: thehappymouthblog.com

Cherimoya este fructul arborelui Annona Cherimola și este originar din America de Sud, din valea Munților Anzi. Este cultivat în multe regiuni din America iar în zona mediteraneană se cultivă mai ales în Italia, Spania, Israel și Egipt. Îl întâlnim și în Noua Zeelandă sau Taiwan.
Un arbust veșnic verde, arborele de Cherimoya este cunoscut încă din Evul Mediu. Datorită parfumului unic, arbustul avea mai mult un rol decorativ, fiind folosit pentru înfrumusețarea palatelor sau a parcurilor.

Cherimoya este un fruct “de viță nobilă”, fiind consumat în imperiul Incaș doar de clasele superioare ale societății. Până și Mark Twain, faimosul scriitor, afirma despre cherimoya că este “cel mai delicios fruct cunoscut omului”.

Arbustul mai este numit și ”arborele de înghețată”, iar gustul fructelor este o combinație între căpșuni, banană, mango și ananas. Pulpa fructului este dulce, moale cu o textură asemănătoare șerbetului.

De precizat este faptul că semințele din interiorul fructului, de culoare neagră, sunt toxice și trebuie evitată zdrobirea lor.

Cherimoya este bogat în vitaminele A, C, E și B6, minerale precum potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu și acid aspartic, acid glutamic, lizină, tirozină și alte substanțe nutritive. De asemenea conține fier și este bogat în fibre.

Cherimoya este unul dintre fructele exotice vulnerabile la transport, motiv pentru care exportul este mai scăzut.
Beneficiile consumului de Cherimoya:

  1. reglează colesterolul.
  2. înlesnește tranzitul intestinal.
  3. înlesnește buna funcționare a mușchilor și a sistemului nervos.
  4. luptă împotriva anemiei, stresului și hipertensiunii arteriale.
  5. îmbunătățește fertilitatea.
  6. ajută la prevenirea absorbției de colesterol în intestin.
  7. protejează membrana colonului de substanţe toxice.
  8. ajută organismul să dezvolte rezistenţă împotriva agenţilor infecţioşi.
  9. calmează iritabilitatea nervoasă şi durerile de cap.
  10. elimină radicalii liberi din organism.
  11. oferă imunitate împotriva răcealii sau a gripei.
  12. ajută în reglementarea nivelul tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.
  13. reduce colesterolul rău (LDL) şi creşte nivelul colesterolului bun (HDL) în sânge.
  14. oferă protecţie în caz de atac de cord, accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială.
  15. neutralizează efectul radicalilor liberi.
  16. reduce riscul de cancer de colon şi ficat.
  17. oferă protecţie împotriva cancerului de sân.
  18. protejează împotriva bolii Parkinson.
  19. ajută la prevenirea osteoporezei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *