Chifteluţe de legume şi cartofi „prăjiţi” la cuptor cu sos de usturoi

Ingrediente:
- 8-10 cartofi
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 200g ciuperci
- 5-6 cartofi
- o salată iceberg
- ulei de măsline
- o căpăţână de usturoi
- o legătură de ceapă verde
- pudră de curcuma
- sare
- piper
- oţet balsamic
Mod de preparare:
3-4 cartofi, cei 2 morcovi şi cele 2 cepe se curăţă de coajă şi se taie cuburi mari. Se pun într-o crăticioară cu apă fiartă, se lasă până se înmoaie uşor, apoi se scurg bine, bine şi se pun în vasul robotului de bucătărie. Se mărunţesc (nu se pasează) şi se răstoarnă într-un bol. Ciupercile scurse şi ele foarte bine se mărunţesc şi se adaugă şi ele peste restul de legume. Se mai adaugă 4-5 căţei de usturoi pisaţi şi 2-3 fire de ceapă verde tocate foarte fin. Se asezonează cu puţină sare, piper şi pudră de curcumă, apoi se adaugă o lingură ulei de măsline şi se omogenizează compoziţia.
Din compozită rezultată, cu mâinile umede se formează biluţe ce se turtesc, apoi se aşează pe tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsa cu puţin ulei şi se dau la cuptorul preîncălzit cu ambele rezistente aprinse. Se lasă până se rumenesc frumos.
Restul de cartofi se taie pe lung, mai grosier sau mai subţiere…după bunul plac al fiecăruia, se pun într-un bol, iar peste ei se adaugă sare, piper, pudra de curcumă, o lingură de ulei şi se amestecă bine. Se răstoarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptorul încins.
Salată se prepară din salată iceberg cu 2-3 fire de ceapă, sare, oţet balsamic şi ulei de măsline.
Sosul de usturoi îl puteţi pregăti din 4-5 grăunţi de usturoi frecat cu puţin ulei de măsline peste care se adaugă fie un cartof fiert foarte bine şi puţină apă, fie 2-3 linguriţe de smântână.
Să aveţi poftă!