cicoarea
Foto: la-menagere-ecolo.over-blog.com

Cunoscută încă din antichitate, se pare că cicoarea îşi are originea în Egipt, bazinul Mediteranei și chiar Orient.

În Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. Romanii şi egiptenii foloseau cicoarea în salate iar grecii o lăudau pentru calităţile sale regeneratoare.

Cu 2000 de ani înainte de Hristos, egiptenii apreciau cicoarea pentru virtuţile sale digestive şi aperitive, şi o considerau ,,prietena ficatului’’.

Momentul în care cicoarea a devenit cu adevărat un produs de consum răspândit, a fost odată cu declanşarea blocadei continentale a lui Napoleon I.

Cicoarea creşte în Europa, Siberia, Asia Mijlocie, în flora spontană, în locuri virane sau pe marginea drumurilor.

Întreaga plantă de cicoare conţine un suc lăptos, al cărui constituent major este inulina. Acidul fenolic se găseşte în flori, iar rădăcinile conţin lactone sesquiterpenice amare. De asemenea cicoarea are numeroase vitamine (A, B, C, E şi K) şi minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu), aducând un aport însemnat de nutrienţi organismului.

 

Beneficiile consumului de cicoare:

  1. stimulează evacuarea vezicii biliare şi totodată o fluidifică.
  2. calmează durerile abdominale.
  3. stimulează secreţiile digestive şi ajută funcţia ficatului.
  4. împiedică formarea pietrelor la fiere.
  5. combate reumatismul degenerativ, guta şi artrita.
  6. reglează funcţia glicogenetică a ficatului.
  7. stimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia.
  8. favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăţă sângele.
  9. remediu împotriva stărilor de nervozitate, isterie, somnolenţă şi astenie.
  10. efect laxativ, grăbind evacuarea colonului.
  11. îmbunătăţeşte digestia.
  12. stimulează funcţia cerebrală.
  13. combate oboseala, ajută la concentrare şi îmbunătăţeşte memoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *