Cipru „insula Afroditei


Aflându-se la răspântia dintre Europa, Asia Mica şi Africa de Nord, trei culturi diferite s-au contopit în Cipru, fiind teritoriu intens disputat, stăpânit pe rând de egipteni, hitiţi, asirieni, perşi, macedoneni, seleucizi, lagizi, romani, bizantini, arabi, veneţieni şi alţii.
Spre sfârşitul secolului al XVI-lea, Cipru este cucerit de către un Imperiu Otoman în plină expansiune, iar trei secole mai târziu, englezii au debarcat în Cipru, transformându-l în Colonie a Coroanei în 1925. Ciprioţii au luptat pentru independenţa, pe care au căpătat-o în 1960, însă aceasta nu a fost de bun augur, accentuând conflictul intern dintre comunităţile greacă şi turcă, finalizat, în mod dureros, prin scindarea ţării în 1975. Pentru cei care vizitează Cipru, această scindare oferă avantajul de a vizita două ţări într-una singură, un bonus absolut fiind bogaţia de monumente datând din toate epocile şi purtând semnul cultural al atâtor civilizaţii diferite.
Orașe turistice din Cipru
- Lefkosia – dubla capitală cipriotă este situată aproximativ în centrul ţării şi este unul dintre cele mai ocupate oraşe din lume. Lefkosia, cunoscută multă vreme sub numele de Nicosia, îndeplineşte rolul de capitală atât pentru Republica Cipru, aflată în sudul insulei, cât şi pentru Republica Turcă a Ciprului de Nord. Cea mai interesantă parte a Lefkosiei este oraşul vechi, încadrat de ziduri de apărare în stil veneţian, construite în secolul al XVI-lea. În spatele acestor ziduri se află centrul aşezării, iar imediat în afara acestora, se întind grădinile municipale.

- Paphos – spre deosebire de majoritatea staţiunilor de agrement, oraşul Paphos (situat pe coasta de vest a insulei) reuşeşte să obţină bani din turism fără să-şi piardă identitatea culturală. Kato Paphos, oraşul nou ce se întinde la sud-vest de cel original, conţine mai multe structuri moderne, însă vechea cetate s-a păstrat aproape intactă.

- Ayia Napa – fost sat de pescari săraci, localitatea s-a dezvoltat într-o adevărată staţiune turistică, fiind astăzi recunoscută ca un loc al distracţiei, cu atmosferă tinerească. Waterworld este atracţia majoră a staţiunii, fiind unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii din Europa.

- Limassol – adăpostit în golful Akrotiri, Limassol este un important port comercial şi centru viticol. Litoralul oraşului este plin de hoteluri şi case de oaspeţi elegante, iar viaţa de noapte este aici mai animată decât în orice altă parte a insulei.

- Larnaca – staţiune turistică dotată cu aeroport propriu, un port modern şi plaje garnisite cu palmieri, Larnaca se află în golful cu acelaşi nume.

- Kyrenia (Girne) – este principalul oraş de pe coasta de nord a insulei. S-a dezvoltat în ultimii ani ca staţiune turistică, punând la dispoziţia vizitatorilor un port ticsit cu ambarcaţiuni de agrement şi mai multe plaje excelent amenajate. Majoritatea hotelurilor şi cafenelelor se află în cartierele noi, însă monumentele se găsesc în orasul vechi.

- Famagusta (Gazimagusa) – portul numărul unu al Republicii Turce a Ciprului de Nord, a fost pe vremuri unul din cele mai bogate oraşe ale lumii. Centrul vechi este înconjurat de un zid de apărare veneţian, dincolo de acesta ridicându-se cartierele noi ale localităţii. Renumit pentru opulenţa sa în secolul al XIII-lea, oraşul a fost devastat trei veacuri mai târziu de către oştile otomane.

- Salamis – cel mai important oraş cipriot din epoca precreştinismului, este şi cel mai bogat sit arheologic de pe insulă. În apropierea acestuia se spune că ar fi ridicat o biserică Sfinţii Pavel şi Barnabas. Majoritatea ruinelor de aici datează însă din epocile romana şi bizantină.
Obiective istorice din Cipru
- Palatul Arhiepiscopal – a fost ridicat între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, cu rolul de a servi drept locuinţă arhiepiscopilor din capitala cipriotă. Într-una din aripile Palatului Arhiepiscopal este găzduit Muzeul Bizantin unde este expusă o colecţie excepţională de icoane şi mozaicuri. În partea veche a Palatului Arhiepiscopal este găzduit Muzeul cipriot de artă populară, unde sunt efectuate demonstraţii ale vechilor tehnici de ţesut pânza.

- Catedrala Sfantul Ioan – este celebră pentru picturile sale murale datând din secolul al XVIII-lea care ilustrează o serie de momente esenţiale în istoria religioasă a Ciprului. Printre acestea se numără şi o frescă reprezentând mormântul Sfântului Barnabas.

- Muzeul Ciprului – se află în afara zidurilor de apărare ce împrejmuiesc oraşul vechi. Printre obiectele expuse aici se numără piese pornind din perioada neolitică până la cea de înflorire a Imperiului Roman. La mică distanţă de muzeu se întind luxuriantele grădini municipale, o oază de verdeaţă extrem de bine întreţinută.

- Muzeul Turcesc – înfiinţat într-o fostă mănăstire, construită în secolul al XVII-lea, acesta expune în prezent o colecţie impresionantă de obiecte din patrimoniul cultural şi istoric al Turciei.

- Moscheea Selimiye – sacrificată în procesul de musulmanizare a Ciprului de Nord, această frumoasă clădire a fost la origine o catedrală catolică. Construită între 1209 şi 1326, ea a fost dedicată Sfintei Sofia.

- Hala Sultan Tekke – punct important de pelerinaj în lumea islamică, după Mecca şi Medina (aici fiind mormântul mătuşii Profetului), pe malul unui lac sărat.

- Mormintele Regilor – o necropolă datând aproximativ din anul 300 î.H, unde sunt săpături în stâncile mai puţin dure de la malul mării. Locul este încărcat de mister, deşi nişele funerare sunt goale.

- Mozaicurile romane din Paphos – descoperite în 1962, în urma unor lucrări de excavaţie ce continuă şi astăzi. Majoritatea acestor mozaicuri, considerate cele mai valoroase din această parte a lumii, îi sunt dedicate zeului Dionysos, numit de romani Bachus.

- Castelul Kolossi – a fost construit de către cavalerii Ordinului Sf. Ioan, care s-au instalat aici în anul 1210. În 1933, fortăreaţa a fost restaurată de către britanici.

- Kition – ruinele unei metropole contemporane cu personajele biblice, unde se găsesc vestigiile unor temple construite în secolul al XIII-lea.

- Biserica Sf. Lazăr – una dintre cele mai importante din intreaga insulă, renumită pentru icoanele sale şi pentru cripta ce conţine sarcofagul sfântului Lazăr.

- Turnul lui Othello – construit în secolul al XIII-lea. Legenda spune că, în timpul asediului otoman, bogaţii negustori veneţieni ai oraşului şi-ar fi îngropat adânc comorile la baza acestuia.

Curiozități despre Cipru:
- Cipru mai este supranumit şi Insula Afroditei, fiind considerat de unii, drept locul unde s-a născut din spuma mării, cea mai frumoasă dintre zeiţe – Afrodita.
- Cipru este împărţit în două părţi: o parte aflată sub dominaţie turcească şi o parte aflată sub dominaţie grecească.
- Oraşul Famagusta a fost cel mai bine întărit oraş din lume.
- În castelul din oraşul vechi din Limasol se spune că Richard Inimă de Leu s-ar fi căsătorit cu Berengaria de Navara.
- În Cipru se află cea mai sudică staţiune de schi a Europei.
- Commandaria, un vin dulce fabricat în Cipru este cunoscut ca cel mai vechi vin din lume.
- Cunoscutul cântăreţ George Michael s-a născut în Cipru.
- Circulaţia în Cipru se face pe partea stângă, la fel ca în Anglia.
- În Cipru se găsesc 20 de specii rare de orhidee şi peste 100 de alte plante care nu mai cresc nicăieri în lume.