ciresele
Foto: tuttifrutti-obst.de

Se presupune că cireşul este originar din regiunea cuprinsă între Marea Caspică şi Marea Neagră, de unde s-a extins în toate zonele favorabile. Cireşul a fost cultivat în Grecia din anul 300 î.e.n. şi la scurt timp a început cultivarea lui şi în Italia. Romanii au fost cei care au adus cireşul în Anglia la începutul primului secol şi până în secolul al XVI-lea au apărut deja mai multe specii. Coloniştii francezi au dus cireşul în unele provincii canadiene iar coloniştii englezi din Noua Anglie au început, aproximativ în aceeaşi perioadă, cultivarea lui.

În stare sălbatică cireşul creşte în China, Iran, Asia Mica, Asia centrala, Africa de Nord, sudul si sud-estul Europei.

În prezent, cultura cireşului este răspândită pe toate continentele, dar o pondere mai mare ocupă în Europa, unde se produce circa 65% din producţia mondiala, SUA şi Canada cu circa 15% şi mai puţin în Africa, Asia şi America latină.

Din Europa, cele mai mari producătoare de cireşe sunt: Germania, Turcia, Italia şi Franţa.

 

Pe lângă faptul că cireşele sunt o adevărată sursă de sănătate au şi un rol energizant atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. În compoziţia cireşelor se găsesc: betacaroten, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B, minerale precum clor, sodiu, potasiu, magneziu, antioxidanţi şi substanţe active.

 

Beneficiile consumului de cireşe:

  1. ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale.
  2. luptă împotriva celulitei.
  3. previne formarea pietrelor la rinichi.
  4. ajută celulele corpului să trăiască mai mult şi să îşi menţină funcţiile specifice.
  5. albeşte dintii.
  6. creşte acuitatea vizuală.
  7. eficace împotriva reumatismului, artritei şi aterosclerozei.
  8. ameliorează cu succes durerile musculare.
  9. înlătură insomniile şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.
  10. ajută la pierderea în greutate.
  11. ajută la problemele legate de tranzitul intestinal.
  12. detoxifică organismul.
  13. întăreşte sistemul nervos.
  14. menţine sănătatea celulelor organismului.
  15. previne mutaţiile celulare şi apariţia cancerului.
  16. reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele.
  17. previne deshidratarea.
  18. previne instalarea unor boli neurodegenerative precum demenţa sau boala Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *