Ciuboţica cucului – planta care ajută la detoxifierea organismului

Ciubotica cucului
Foto: ifm.liu.se

Din punct de vedere științific, ciuboţica cucului este cunoscută sub numele de Primula officinalis. Zona ei de origine este considerată Europa de Vest și de Sud (de la Insulele Feroe și Norvegia până în sudul Portugaliei, din estul Germaniei, Ucraina, până la Peninsula Crimea și zona Balcanilor), nord-vestul Africii (Algeria) și sud-vestul Asiei (Turcia și Iranul).

De sute de ani florile au ascuns înțelesuri secrete derivate din mitologie, folclor, religie și din simboluri istorice. În epoca victoriană se utiliza alfabetul secret al florilor pentru a comunica sentimente care nu ar fi putut fi expreimate prin viu grai. Ciuboțica cucului reprezenta “frumusețea tânără”. Originea numelui provine de la anglo-saxoni care o numeau „Cheie de flori” și o asemănau cu un buchet de chei, emblema Sfântului Petru. Conform legendei, într-o zi, Sfântul Petru a auzit zvonuri cum că oamenii încercau să intre în rai prin ușa din spate în locul ușii din față, ale cărei chei le deținea. Agitat din cauza lipsei de respect, Sf. Petru scapă buchetul de chei iar acesta ajunge pe pământ, prinde rădăcină și astfel se nasc florile de ciuboțica cucului.

Florile galben-aurii ale acestei plante răspândesc un parfum plăcut, asemănător cu cel al mierii. Această varietate se mai numește în limbaj popular și aglică, anghelină, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștei, țâța-caprei, țâța-oii, urechița-ursului, țâța-vacii sau anghicel.

Florile şi frunzele sale sunt bogate în săruri minerale precum potasiu, calciu, sodiu, în vitamine (C şi betacaroten), dar şi în flavonoizi, cunoscuţi pentru efectul antioxidant. Rădăcinile şi rizomii de ciuboţica-cucului conţin saponozide triterpenice de tipul primulinei, acid primulinic, precum şi amidon, zaharuri, ulei volatil.

 

Beneficiile utilizării plantei ciuboţica cucului:

 1. reglează metabolismul.
 2. întăreşte sistemul imunitar.
 3. fluidifică secreţiile bronşice.
 4. contribuie la creşterea dozei zilnice de lapte pentru tinerele mame care alăptează.
 5. reglează şi curăţă sistemul venos.
 6. tratează durerile de cap.
 7. ajută la eliminarea pietrelor la vezică.
 8. vindecă astmul.
 9. tratează pneumonia, bronşitele şi laringitele.
 10. reglează nivelul colesterolului.
 11. curăţă organismul de toxine.
 12. combate eficient durerile reumatice.
 13. utilă pentru copiii cu stări de hiperactivitate şi stări de nervozitate.
 14. tratează contuzii, luxaţii, pete pe piele, piele iritată după o expunere prelungită la soare, artrita, guta.
 15. previne şi tratează afecţiunilor cardio-vasculare.
 16. tonifică inima.
 17. combate inflamaţia miocardului şi hidropiziei.
 18. maximizează fertilitatea femeilor şi combate infertilitatea deoarece ajută la modificarea şi menţinerea mucusului cervical în favoarea ovulaţiei şi astfel, a concepţiei.
 19. ajută la reechilibrarea hormonală a femeilor.
 20. reglează ritmul cardiac şi linişteşte sistemul nervos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *