Coacăzul-negru-o-plantă-magică.
foto: organicsfs.com

De origine din nordul Europei și Asia, coacăzul negru a fost cultivat în Rusia până în secolul al X1-lea. În Europa cultivarea a început în jurul ultimelor decenii ale secolului al XVII –lea.

În medicina popoarelor nordice coacăzul este considerat un adevărat panaceu. Vitalitatea sa nemaipomenită i-a inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.

Principala vitamină a coacăzelor negre este retinolul, secondată de vitamina E. La acestea se adaugă nivelul de vitamina C, coacăzele fiind o sursă extrem de bogată de vitamina C – conţin de trei ori mai mult decât portocalele – şi compuşi fenolici, în special antociani.

 

Beneficiile consumului de coacăze negre

  1. ajută în situaţii de oboseală cronică, suprasolicitare intelectuală.
  2. scade nivelul acidului uric şi al colesterolului.
  3. ajută la reglarea tranzitului intestinal.
  4. elimină anemia.
  5. benefic în acţiuni antialergice (alergii respiratorii, urticarie).
  6. ajută în tratarea gutei şi a reumatismului.
  7. ajută la menţinerea greutăţii corporale.
  8. stimulează creşterea şi consolidarea oaselor.
  9. reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare.
  10. ajută la dezintoxicarea organismul.
  11. menţine integritatea membranelor mucoase şi sănătatea ochilor.
  12. întăreşte sistemul imunitar.
  13. în cazul durerilor de gât, tusei, răguşelii, siropul de coacăze negre are dublu efect: pe de o parte, acţionează direct asupra agenţilor microbieni, distrugându-i şi „reparând” ţesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de altă parte, măreşte pe termen lung imunitatea locală, împiedicând îmbolnăvirea ulterioară.
  14. ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa.
  15. tratează tuberculoza pulmonară.
  16. ajută la prevenirea proceselor de îmbătrânire, neutralizând radicalii liberi (pot avea efecte pozitive şi în tratarea bolii Alzheimer).
  17. reglează activităţile hormonale.
  18. stimulează formarea ţesuturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *