Coacăzul roşu – beneficii asupra sănătăţii

Coacăzul roşu
Foto: purecran.com

Coacăzul roșu este răspândit aproape în toată Europa. În Franța, Belgia, Germania, Olanda şi Italia se găseşte în stare sălbatică, pe marginea apelor cu soluri argiloase și umede. În restul Europei apare numai sub formă de culturi, mai rar sub formă sălbăticită.

La noi în ţară, coacăzul roşu este adesea întâlnit în păduri, tufişuri, locuri stâncoase, din regiunea de munte până în cea subalpină, dar numai sporadic; însă locul lui este bine definit în gospodăriile individuale şi în culturile intensive.

Gustul fructelor de coacăz roşu este plăcut acidulat şi aromat.

Coacăzul roşu este cunoscut şi sub alte denumiri: coacăz de munte, merişor, păltinele, pomuşoară, ribizli, rozincă, rozinchin, ruzinca, smorodin, strugurei, strugurel, etc

 

Conţinutul chimic al fructelor de coacăz roşu este aproape identic cu cel al fructelor coacăzului negru, doar că primele au aciditate ceva mai ridicată prin prezenţa acizilor organici: citric, tartric şi malic. Fructele de coacăz roşu conţin, hidraţi de carbon, substanţe minerale sub formă de săruri, care pot fi influenţate de sol, natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, B6, C şi PP.

 

Beneficiile consumului de coacăze roşii:

  1. stimulează memoria.
  2. previne dischinezia biliară şi migrenele cauzate de aceasta.
  3. produce diureza cu eliminare de acid uric şi uraţi.
  4. stimulant al funcţiei hepatice.
  5. ameliorează simptomelor specifice gutei şi reumatismului.
  6. previne accidentele vasculare, hipertensiunea arterială.
  7. măreşte acuitatea vizuală.
  8. combate obezitatea şi favorizează longevitatea.
  9. decongestionează sinusurile.
  10. vindecă infecţiile respiratorii cronice.
  11. ajută în insuficienţa hepatică, eliminând toxinele şi regenerând ficatul.
  12. tratează amigdalele inflamate şi durerile de gât.
  13. ajută la tonifierea organismului.
  14. intensifică tranzitul intestinal, elimină apa prin diureză şi normalizează digestia şi asimilaţia.
  15. combate radicalii liberi din organism.
  16. fluidifică sângele, reglează tensiunea şi ajută la normalizarea circulaţiei.
  17. ajută la eliminarea acidului uric.
  18. stimulează apetitul.
  19. uşurează digestia.
  20. ajută în tratamentul reumatismului şi al artrozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *