Codeina, interzisă copiilor sub 12 ani

Agenţia Europeana a Medicamentelor a lansat recent o nouă restricţie privind adiministrarea medicamentelor care conţin codeină, la anumite categorii de persoane. Mai exact, această substanţă este contraindicată copiilor sub 12 ani, adolescenţilor cu probleme respiratorii şi femeilor însărcinate.

BEP-1348115

Care este cauza? Se pare că la origine stă faptul că această substanţă se metabolizează prea repede în morfină. Codeina este o substanţă prezentă în numeroase medicamente împotriva durerii, dar şi a celor care combat tusea sau răceala, dintre care multe se vând liber în farmacii. Aceasta este convertită, prin intermediul ficatului, dar multe persoane metabolizează foarte rapid această substanţă, “fapt ce poate avea efecte neplăcute grave, cum ar fi cele respiratorii”, afirmă specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentelor.

O prevedere mai veche

Încă din 2013 agenţia sus-amintită a emis recomandări privind codeina prezentă în medicamentele împotriva durerii şi a continuat, la recomandarea agenţiei germane, să facă şi un studiu privind medicamentele pentru copii, împotriva tusei sau răcelii, care conţin codeină. Comitetul pentru evaluarea riscurilor a preconizat că medicamentele care conţin codeină sunt contraindicate copiilor sub 12 ani, deşi în 2013 exista posibilitatea de le utiliza în medicamentele împotriva dureriilor care nu dispăreau după administrarea de paracetamol sau ibuprofen.

bebe-medicament

Nerecomandate şi altor categorii

Codeina este nerecomandată împotriva tusei sau răcelii copiilor şi adolescenţilor de la 12 la 18 ani care au probleme respiratorii sau femeilor însărcinate. De asemenea, celor consideraţi a avea un metabolism ultrarapid, în cursul căruia codeina se transformă în morfină mult mai rapid faţă de majoritatea populaţiei.

Agenţia recomandă ca toate medicamentele lichide care conţin codeină să fie pe viitor ambalate în recipiente la care copiii să nu aibă acces, pentru a evita ingestia accidentală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *