Cola nu e bună pentru rinichi

Două pahare de cola pe zi dublează riscul de insuficiență renală. Dar poate antrena și alte tulburări.

Se pare că pericolele acestei băuturi nu stau numai în nivelul ridicat de zahăr, dar și în acidul fosforic pe care îl conține.

Cola și zahărul. Deși criticată de mulți ani, cola rămâne o băutură răspândită în întreaga lume. Primul lucru pentru care a fost incriminată este cantitatea crescută de zahăr, care o face dăunătoare siluetei și diabetului, dacă este consumată în mod regulat și excesiv. La acest capitol se află pe același nivel cu orice băutură dulce tip suc.

Acidul fosforic. Dar, un alt pericol care se profilează este de astă dată acidul foforic pe care îl conține cola. Această substanță, care se află numai în cola, este responsabilă de gustul acid. Alte băuturi tip soda utilizează acidul citric. Or, un nivel ridicat de acid fosforic este recunoscut pentru efectele sale nocive asupra rinichilor și favorizarea calculilor renali. Și cola „light” e la fel de nocivă.

Nu trebuie să uităm că insuficiența renală este o boală frecventă, dar dificil de diagnosticat. Ea evoluează silențios, de-a lungul anilor, până ajunge în faza de insuficiență renală reversibilă. De unde importanța depistării precoce. E nevoie de un test de sânge sau urină. În mod deosebit cei care au un risc crescut ar trebui să își facă testele: diabeticii, hipertensivii, cei peste 60 de ani, cei cu antecedente familiale de maladii renale genetice, sau care urmază tratamente medicamentoase potențial toxice pentru rinichi.

Dacă în prezent se recomandă deja persoanelor atinse de o maladie renală să evite cola și alte alimente bogate în acid fosforic, cum ar fi carnea, este clar că aceste sfaturi se pot extinde la orice categorie.

Ca sfat general, băutorii de cola care consumă zilnic această băutură au nevoie de analize medicale periodice și de consult medical pentru a preveni boala de rinichi.

La ce mai dăunează cola?

  • Cola crește și riscul bolilor cardiovasculare;
  • Modifică metabolismul, făcând dificilă arderea grăsimilor;
  • Poate produce tulburări respiratorii și astm;
  • Consumul exagerat predispune la violență, irascibilitate, tremurături, din cauza conținutuui crescut de cafeină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *