Colăcei pufoşi

Fragezi, pufoşi şi aromaţi, aceşti colăcei sunt excelenţi de servit atât la micul dejun, cât şi ca gustare ori pacheţel pentru cei mici. O reţetă aparţinând Florentinei Vasilescu, ce trebuie încercată neapărat!
Ingrediente:
- 700-800 grame de făină
- 16 grame drojdie uscată
- 170 grame de zahăr
- 250 ml de lapte
- 80 ml de ulei
- 4 gălbenuşuri
- coaja rasă de la portocală şi lămâie
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Se cerne făina de 2 ori ca să iasă colacul pufos. Indicat este să fie lăsată peste noapte făina la loc călduros,ca să iasă aluatul pufos şi să crească foarte frumos.
Apoi se prepară maiaua din drojdie, o linguriţă de zahăr şi 50 de ml de lapte.
Se dizolvă zahărul (160 de grame) în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de portocală/lămâie.
Apoi se adaugă treptat peste făină maiaua, laptele şi gălbenuşurile, timp în care compoziţia se frământă continuu.
La sfârşit se adaugă uleiul, iar apoi se mai frământă compoziţia încă 10 minute până vom observă că în aluat sunt bule de aer.
Se lasă apoi la dospit în jur de o oră.
Se porţionează aluatul în 2 părţi egale.
Apoi se ia dintr-o bucată de aluat un sfert pentru împletituri şi se pune deoparte.
Se modelează ca în imaginile de mai jos.
Se împletesc cele două bucăţi de aluat şi le punem în tavă.
Ungem colăceii cu un gălbenuş amestecat cu 2 linguri de lapte bătute bine, folosind o pensulă.
Îi lăsăm 10 minute să mai crească şi îi băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 30 de minute.
După ce îi scoatem îi lăsăm să se răcească câteva ore bune.
După ce s-au răcit bine îi învelim în folie alimentară pentru a se menţine fragezi timp îndelungat.