Fragezi, pufoşi şi aromaţi, aceşti colăcei sunt excelenţi de servit atât la micul dejun, cât şi ca gustare ori pacheţel pentru cei mici. O reţetă aparţinând Florentinei Vasilescu, ce trebuie încercată neapărat!

Colăcei pufoşi

Ingrediente:

  • 700-800 grame de făină
  • 16 grame drojdie uscată
  • 170 grame de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 80 ml de ulei
  • 4 gălbenuşuri
  • coaja rasă de la portocală şi lămâie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Se cerne făina de 2 ori ca să iasă colacul pufos. Indicat este să fie lăsată peste noapte făina la loc călduros,ca să iasă aluatul pufos şi să crească foarte frumos.

Apoi se prepară maiaua din drojdie, o linguriţă de zahăr şi 50 de ml de lapte.

Se dizolvă zahărul (160 de grame) în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de portocală/lămâie.

Apoi se adaugă treptat peste făină maiaua, laptele şi gălbenuşurile, timp în care compoziţia se frământă continuu.

La sfârşit se adaugă uleiul, iar apoi se mai frământă compoziţia încă 10 minute până vom observă că în aluat sunt bule de aer.

Colăcei pufoşi

Se lasă apoi la dospit în jur de o oră.

1601302_1499394350364931_992814837958951496_n

Se porţionează aluatul în 2 părţi egale.

Apoi se ia dintr-o bucată de aluat un sfert pentru împletituri şi se pune deoparte.

Se modelează ca în imaginile de mai jos.

10371751_1499393913698308_6379019028013047758_n

1929764_1499394103698289_1671927236471990773_n

1828_1499394190364947_4431061602890547049_n

Se împletesc cele două bucăţi de aluat şi le punem în tavă.

1506864_1499393660365000_5690995271198677679_n

Ungem colăceii cu un gălbenuş amestecat cu 2 linguri de lapte bătute bine, folosind o pensulă.

5859_1499393573698342_8836107816655214900_n

Îi lăsăm 10 minute să mai crească şi îi băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 30 de minute.

11058194_947805645283822_6232153035531569396_n

După ce îi scoatem îi lăsăm să se răcească câteva ore bune.

După ce s-au răcit bine îi învelim în folie alimentară pentru a se menţine fragezi timp îndelungat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *