Colectivitatea şi bolile copilăriei

foto: daily.jstor.org

Intrarea în colectivitate a copilului, este mometul când acesta începe să aibă cu adevărat probleme de sănătate, în sensul că va contacta nenumărate boli virale.
Acest lucru se întâmplă întrucât în colectivitate, vin în contact foarte mulţi copii, adesea purtători de diverse virusuri, ceea ce favorizează transmiterea extrem de facilă a agenţilor infecţioşi.
Varicela este o boală infecţioasă exterm de contagioasă, produsă de virusul varicelo zosterian. Transmiterea ei se face prin contact direct, de la persoană la persoană, cel mai adesea pe calea aerului (tuse sau strănut), dar şi prin contact direct cu fragmente de piele din veziculele rupte (pe piele sau inhalarea acestora).
Pacientul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariţia erupţiei şi până la 6-7 zile după apariţia ultimului val eruptiv, practic până ce ultima veziculă se transformă în crustă şi se desprinde natural. Dupe ce boală se vindecă, virusul poate rămâne în organism în stare latentă şi ulterior, mai ales după vârsta adultă, poate determina apariţia unei boli numite Zona Zoster, care se manifestă diferit de varicelă.
Scarlatina este o boală infecţioasă, determinată de Streptoccocus pyogenes şi se transmite de la copilul bolnav la copilul sănătos cel mai adesea prin secreţii orofaringiene.
Scarlatina este o boală care evoluează în mai multe stadii, caracteristice fiind erupţia şi angina eritematoasă (roşu în gât), de multe ori cu depozite pultacee (puroi) şi adenopatie (creşterea în volum a ganglionilor din zona gâtului), însoţită de febră, frisoane, dureri abdominale.
Copilul este contagios cu 24 de ore înaintea debutului simptomelor şi în primele 24-48 de ore de la instituirea tratamentului antibiotic, izolarea acestuia fiind obligatorie în primele 48 de ore.
Rinofaringitele sunt boli virale foarte frecvente în rândul copiilor, fiind determinate de virusuri respiratorii.
Boala se transmite direct de la copil la copil şi se manifestă prin tuse, rinoree, obstrucţie nazală, febră.
Episoadele pot dura 10-14 zile, pot trece aparent pentru câteva săptămâni şi reapare, cu aceleaşi simptome sau eventual cu altele noi.
Bronşita, cu o frecvenţa mare în rândul copiilor, seamănă cu o răceală. Netratată corect, poate duce la pneumonie. Bronşita se manifestă prin tuse, expectoraţii, senzaţia de arsură în piept, febră mare şi senzaţie de moleşeală în tot corpul.
Fiind virală, nu se tratează însă cu antibiotice, întrucât acestea vor face mai mult rău decât bine.
Există câteva cazuri, rare, când bronşită este provocată de bacterie, iar în aceste cazuri se poate trata şi cu antibiotice.
În ceea ce priveşte tratamentele naturale, ele includ miere, lămâie, ghimbir, migdale măcinate sau frunze de leandru.
Gastroenteritele virale: sunt infecţiile determinate de rotavirus, adenovirus, etc. se manifestă prin vărsături, diaree, febră.
Se transmit oral, prin contact indirect cu persoanele infectate, prin alimente sau lichide contaminate.
Perioada de incubaţie este de 24-72 de ore. La copii mici, recuperearae este cu atât mai dificilă.
Este o boală ce apare în special în sezonul cald, iar cea mai bună metodă de prevenţie este spălarea frecventă a mâinilor.