Conform Organizaţiei Modiale de Sănătate carnea roşie, cârnaţii, crenvurştii, şunca sunt cancerigene!!!

Conform Organizaţiei Modiale de Sănătate carnea roşie, cârnaţii, crenvurştii, şunca sunt cancerigene!!!

 

Chiar săptămâna trecută vorbeam despre efectele non-benefice pe care produsele din carne procesată, precum cremvurstii le au asupra organismului şi mai ales asupra sănătăţii copilului (vezi articol aici: https://mamistietot.ro/de-ce-crenvurstii-nu-au-ce-cauta-in-alimentatia-copiilor/) şi iată că luni, 26 octombrie, Organizaţia Mpndiala a Sănătăţii a anunţat că va publica un raport complet prin care va arată că baconul, crenvurştii, cârnaţii şi alte asemenea alimente din carne, pot cauza cancer.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost realizat o divizie de cercetări a organizaţiei – IARC – Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS.

Iar concluzia se bazează pe munca a 22 de membri ai organizaţiei, ce au examinat peste 800 de studii efectuate de-alungul timpului pentru a face legătură dintre carnea roşie procesată şi cancer. Potrivit acestora, există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon.

Ştirea a fost preluată de cele mai mari publicaţii din întreaga lume şi se aşteaptă să fie extrem de controversată de marii producători de carne, mai cu seamă pentru faptul că produsele din carne procesată vor ocupa un loc fruntaş, alături de tutun, azbest,  şi alcool în topul produselor “cancerigene pentru oameni”.

Carnea roşie, în care IARC  include carnea de vită, miel şi porc, a fost clasificată drept cancerigenă „probabil” în lista 2A grup care conţine, de asemenea, glifosat, ingredientul activ în multe erbicide.

„Pentru un individ, riscul de a dezvoltă cancer de colon din cauza consumului de carne procesată rămâne mic, dar acest risc creşte odată cu cantitatea de carne consumată,” a declarat Dr. Kurt Ştraif de la IARC, citat de CNBC

“Experţii au ajuns la concluzia că fiecare porţiune de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic creşte riscul de cancer de colon cu 18 la sută” se mai spune în declaraţie.

În urma cercetărilor din laborator, experţii au constat că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematină, ar afecta mucoasa intestinului uman, iar un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi.

Conform abc.net.au, pregătirea raportului IARC a determinat deja reacţii virulente din partea grupurilor din industria cărnii, care susţin carnea ca parte a unei diete echilibrate şi mai susţin faptul că riscul de cancer trebuie evaluat într-un context mai larg al factorilor de mediu şi în strânsă legătură cu stilul de viaţă.

Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii au tendinţa să mănânce din ce în ce mai puţine alimente din categoria legume şi fructe, atât de importante împotriva cancerului.

Conform telegraph.co.uk, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă neapărat eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, ci susţine faptul că ea poate fi consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame pe săptămână de carne de porc, vită sau miel. Dar cât mai puţin din cele procesate, gen salam, şuncă, bacon.

„Nimeni nu spune oamenilor să nu mănânce carne,”, a declarat David Wallinga, ofiţer superior la Natural Resources Defense Council, citat de reuters.com. „Ceea ce susţin ei este dacă mănânci carne, cel puţin mănâncă mai puţină şi cumpără din surse care produc alimente de calitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *