Conopida sau „varza de Cipru”


Recunoscută pentru gustul ei plăcut şi pentru calităţile nutriţionale deosebite, conopida a fost intens cultivată din Asia Mică până în America, în Africa, dar şi în Australia dinaintea secolului al XVI-lea. În Europa, conopida a ajuns după secolul al XV-lea.
Conopida există de mai bine de 2.500 de ani, fiind originară din Ciprul antic, ceea ce i-a adus denumirea de „varză de Cipru”. În antichitate a fost extrem de apreciată şi folosită de greci şi romani.
În secolul al XVII-lea leguma era foarte apreciată de regii Franţei. Grădinarul lui Ludovic al XIV-lea, a importat seminţe din Cipru şi câțiva ani mai târziu, Franţa a reușit să dezvolte cultura de semințe.
Din secolul al XIX-lea, în Franța se produc aproximativ douăzeci de soiuri de conopidă, ţara devenind astfel expertă în acest domeniu.
Conopida este o legumă inegalabilă, cu o concentraţie mare de nutrienţi. Conţine calciu care se găseşte în jurul buchetelor de conopidă, are un conţinut mare de fosfor, vitaminele B6, C şi K, acid folic, este bogată în antioxidanţi şi fitonutrienţi.

Beneficiile consumului de conopidă:
- ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase şi la eliminarea toxinelor din organism.
- inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism, astfel încât sunt reduse la minimum şansele de cancer şi afecţiuni cardiace.
- previne cataracta dar şi alte afecţiuni oftalmologice.
- protejează sistemul digestiv.
- scade nivelul colesterolului şi sprijină sistemul imunitar.
- efect benefic asupra oaselor şi a metabolismului celular.
- protejează stomacul şi previne dezvoltarea bacteriilor.
- protejează împotriva poliartritei.
- previne bolile de inimă şi atacului cerebral.