Conopida-sau-varza-de-Cipru
Foto: gingerandtomato.com

 

Recunoscută pentru gustul ei plăcut şi pentru calităţile nutriţionale deosebite, conopida a fost intens cultivată din Asia Mică până în America, în Africa, dar şi în Australia dinaintea secolului al XVI-lea. În Europa, conopida a ajuns după secolul al XV-lea.

Conopida există de mai bine de 2.500 de ani, fiind originară din Ciprul antic, ceea ce i-a adus denumirea de „varză de Cipru”. În antichitate a fost extrem de apreciată şi folosită de greci şi romani.

În secolul al XVII-lea leguma era foarte apreciată de regii Franţei. Grădinarul lui Ludovic al XIV-lea, a importat seminţe din Cipru şi câțiva ani mai târziu, Franţa a reușit să dezvolte cultura de semințe.

Din secolul al XIX-lea, în Franța se produc aproximativ douăzeci de soiuri de conopidă, ţara devenind astfel expertă în acest domeniu.

 

Conopida este o legumă inegalabilă, cu o concentraţie mare de nutrienţi. Conţine calciu care se găseşte în jurul buchetelor de conopidă, are un conţinut mare de fosfor, vitaminele B6, C şi K, acid folic, este bogată în antioxidanţi şi fitonutrienţi.

conopida
Foto: wiranurmansyah.com

 

Beneficiile consumului de conopidă:

  1. ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase şi la eliminarea toxinelor din organism.
  2. inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism, astfel încât sunt reduse la minimum şansele de cancer şi afecţiuni cardiace.
  3. previne cataracta dar şi alte afecţiuni oftalmologice.
  4. protejează sistemul digestiv.
  5. scade nivelul colesterolului şi sprijină sistemul imunitar.
  6. efect benefic asupra oaselor şi a metabolismului celular.
  7. protejează stomacul şi previne dezvoltarea bacteriilor.
  8. protejează împotriva poliartritei.
  9. previne bolile de inimă şi atacului cerebral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *