Convulsiile copilului mic

Adesea copilul devine palid, îşi dă capul pe spate, ochii sunt daţi peste cap, tot corpul este agitat de contracţii musculare involuntare. Îşi poate pierde cunoştinţa, poate deveni moale sau vânăt. Deşi sunt foarte impresionante, convulsiile sunt benigne în general. De altfel, cel mai des, în câteva minute cel mic îşi revine şi adoarme liniştit.
De unde vin convulsiile?
Între 1 şi 6 ani, principalul factor declanşator este febra, de unde şi numele de convulsii febrile. Această creştere bruscă a temperaturii corpului poate surveni după o vaccinare sau cel mai adesea în timpul unei angine sau a unei otite. Febra poate produce o supraîncălzire a creierului care se traduce prin convulsii. Un alt factor: poate copilul tău a ingerat sau a înghiţit un produs de întreţinere, sau un medicament. O hipoglicemie (o diminuare importantă şi anormală a nivelului de zahăr din sânge) la un copil diabetic, o scădere importantă a sodiului provocată de o deshidratare consecutivă a unei gastroenterite severe, sau, mai rar, o hipocalcemie (nivelul de calciu prea mic), pricinuită de un rahitism cauzat de lipsa vitaminei D pot, de asemenea, provoca convulsii. În fine, uneori, crizele pot revela şi un debut al unei crize de epilepsie. Evoluţia copilului, examenele complementare, cât şi existenţa antecedentelor de epilepsie în familie pot orienta diagnosticul.
Cum reacţionezi?
Este un caz de urgenţă şi trebuie să telefonezi medicului pediatru sau la salvare. Aşteptând ca aceştia să ajungă, culcă-l pe cel mic pe o parte. Depărtează din jurul lui tot ce l-ar putea răni. Stai lângă el, dar nu face nimic. Este inutil, de exemplu, să îi ţii limba, fiincă nu şi-o va înghiţi. Dar îi poţi da un antitermic care să îi scadă febra. Dacă convulsiile nu vor înceta, în mai puţin de 5 minute, în general, dă-i un paracetamol sau un ibuprofen. Poţi folosi supozitoare, fiind mai eficace şi mai uşor de administrat.
Ce face medicul?
Îi va administra valium. Acesta va opri convulsiile dacă nu au dispărut încă de la sine. Dacă apare o nouă criză îţi va lăsa o reţetă pentru a-i administra anumite medicamente, explicându-ţi cum să le ia. Va identifica şi cauza febrei. Obiectivul fiind acela de a îndepărta o potenţială şi gravă maladie, cum este encefalita (inflamaţie a encefalului) sau meningita (inflamaţie a meningelor din lichidul cefalorahidian). La cele mai mici bănuieli, va decide internarea copilului şi va cere o puncţie lombară pentru confirmarea diagonsticului. Va trebui să trateze eventual infecţia care a provocat febra sau tulburarea metabolică care au stat la originea convulsiilor. Dacă crizele se repetă sau dacă primul episod de convulsii este foarte sever copilul va trebui să urmeze un tratament antiepileptic de fond, în fiecare zi, cel puţin un an, pentru a preveni recidivele.