Pot apărea la anumiţi copii cu ocazia unui puseu de febră, adesea în legătură cu o boală infecţioasă. Iată cauzele şi ce ai de făcut dacă ajungi într-o astfel de situaţie.

Convulsiile-hipertemice

Convulsiile febrile simple pot apărea la copilul de câteva luni, până în jurul vârstei de 4-5 ani. Simptomele sunt diferite: convulsii, tremurături involuntare sau rigiditate, când copilul pierde contactul cu cei din jurul său. Aceste simptome durează puţin timp, maximum 15 minute. După criză, copilul nu prezintă nici o problemă particulară, ci se recuperează perfect. Multe dintre aceste crize sunt simple şi fără urmări. Dar uneori pot necesita anumite investigaţii, dacă durează mai mult timp sau dacă survin la un copil mai mic de 18 luni care nu are febră sau după criză prezintă un deficit. În acest caz este necesar un aviz medical, fiindcă acest tip de simptome poate revela o maldie neurologică care trebuie diagnosticată.

Aceste convulsii sunt destul de impresionante pentru părinţi şi cei din jur. Cu toate acestea, sunt destul de frecvente. 3 până la 5% dintre copiii care suferă un puseu de febră fac convulsii termice. Care sunt cauzele acestora şi ce-i de făcut?

 

Cauze

Cauzele exacte ale convulsiilor hipertermice la copil nu sunt cu adevărat cunoscute. O explicaţie ar putea fi legată de imaturitatea creierului copilului, care astfel este mai excitabil. De notat că există şi o anumite predispoziţie familială pentru aceste convulsii hipertermice.

Creşterea brutală a temperturii corpului la copil sau bebeluş poate avea drept consecinţă o convulsie. Factorii favorizanţi sunt: ridicarea rapidă cu câteva grade a temperaturii, vârsta sub 18 luni şi o criză în antecedente. De obicei apare la o temperatură mai mare de 38 de grade şi chiar la începutul stării febrile. Criza convulsiei hipertermice riscă să recidiveze dacă prima convulsie febrilă a survenit la o vârstă foarte mică.

După o astfel de criză nu ar strica să fie consultat un medic care să se asigure că simptomele nu au urmări negative şi să facă şi investigaţii particulare dacă e necesar. Medicul va decide dacă e necesar un bilanţ care poate însemna chiar spitalizarea. Poate e bine să se ia şi o probă de sânge, sau chiar să se facă o puncţie lombară sau o electroencefalogramă.

Din contră, dacă convulsiile durează mai mult de 5 minute sau survin în absenţa febrei, iar pielea copilului devine bleu în jurul buzelor şi pe mâni, dacă are mai mult de două episoade de convulsii şi respiră greu, trebuie sunat imediat medicul.

 

Tratamente

Primul lucru cre trebuie făcut este să previ variaţiile brutale de temperatură, dându-i antipiretice (medicamente contra febrei), imediat ce vezi că are febră. Nu este mereu simplu. E adevărat că o criză se declanşează, de obicei, la începutul unui puseu de febră. În orice caz, teperatura trebuie scăzută. Dezveleşte-l şi pune-l într-o cameră încălzită normal (20-23 de grade), răcorindu-i corpul cu un prosop umed. În zilele noastre nu se mai recomandă baia în apă rece. Medicul îi poate prescrie un diazepam sub formă injectabilă, dar administrat pe cale rectală cu o seringă şi o canulă. Medicul va explica exact ce e de făcut părinţilor. E posibil să recidiveze şi să mai aibă loc două sau mai multe crize de convulsii. În acest caz tot medicul va decide tratamentul pentru a evita noi crize.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *