Copiii care nu sar peste micul dejun au rezultate şcolare mult mai bune

foto: grow2live.com.br

Copiii care nu sar peste micul dejun au rezultate şcolare mult mai bune
foto: grow2live.com.br

Un studiu recent realizat pe un eşantion de 5000 de elevii cu vârsta între 9 şi 11 ani, arată că aceia care mănâncă micul dejun înainte de a pleca la şcoală, obţin note mult mai bune la teste şi la examene, comparativ cu cei care sar peste această masă.

Conform The Independent, studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Universitatea Cardiff, iar experţii susţin că există o legătură clară între servirea micului dejun şi performanţele şcolare.

Nutriţioniştii au afirmat dintotdeauna că alimentele consumate la micul dejun îi ajută pe copii să se concentreze mai bine şi asigură un stil de viaţă sănătos. Este însă pentru prima dată când o cercetare arată clar că performanţele academice ale copiilor pot fi chiar şi de două ori mai bune în cazul în care ei mănâncă dimineaţa.

Există însă o regulă: aceste rezultate pozitive apar doar în cazul unei diete sănătoase. Copii care mănâncă dulciuri sau chips-uri la micul dejun nu vor obţine note mai bune.

Cu toate acestea, un meniu dezechilibrat la micul dejun, cum ar fi consumul de produse nesănătoase gen dulciuri şi chipsuri la micul dejun, aşa cum procedează unul din cinci copii, nu are nici un efect pozitiv în realizarea şcolare.

Hannah Littlecott, autorul principal al studiului, a declarat: „În timp ce servirea micului dejun a fost în mod constant asociată cu rezultate excelente în ceea ce proveste starea generală de sănătate, capacitatea de concentrare şi funcţiile cognitive, dovezile cu privire la rezultatele educaţionale bune au fost până acum neclare.”

Profesorul Chris Bonell, profesor de sociologie şi de poliţie socială la University College din Londra Institutul de Educaţie, citată de sursa amintită, a adăugat: „Multe şcoli din Marea Britanie oferă acum elevilor săi un mic dejun. Asigurarea că aceşti tineri cu nevoi beneficiază de acesta poate reprezenta un mecanism important pentru stimularea performanţei educaţionale a tinerilor. ”

Studiul s-a desfăşurat pe mai multe luni, şi a cuprins 100 de şcoli primare din Ţara Galilor.

Cercetătorii au mai observat că un efect benefic asupra nivelului de performanţă şi de concentrare la şcoală îl are şi consumarea pe parcusul întregii zile a dulciurilor, fructelor sau diferitelor gustări pe care elevii la mănâncă la şcoală şi care le dau acestora energia necesară.

„Credem aşadar că şcolile trebuie să găsească modalităţi de încurajare a acelor tineri care nu mănâncă micul dejun la domiciliu, să mănânce un mic dejun la şcoală, pentru a avea beneficii educaţionale semnificative”, a mai declarat Dr. Graham Moore, co-autor al raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *