Copilul colecționar

Anumiți copii acumulează jucării și obiecte de toate felurile. Sunt mici colecționari. Totuși, dorința lor de a aduna obiecte nu are mereu aceleași cauze. Află ce tip de colecționar este copilul tău ca să știi cum îl poți ajuta.

Colecționarul științific. Îi place să manipuleze comori: roci, cochilii, panglici, cutiuțe… Le clasifică după formă, dimensiune, culoare. Este un copil curios, care apreciază jocurile logice și experiențele științifice. Toate aceste obiecte care ție îți par inutile constituie pentru el comori de explorat. El va fi fără îndoială fericit să le poată aranja după propria lui calificare, fără criterii distincte.

Colecționarul de amintiri. Are tendința de a acumula obiecte care au o valoare sentimentală. Înainte de a-i face ordine în camera lui supraîncărcată, întreabă-l de ce este atașat de un anume obiect. Vei descoperi, poate, anumite domenii intime ale copilului tău. Acesta va recunoaște în tine un părinte respectuos și va aprecia atitudinea ta. Încercați împreună să găsiți un loc pentru a-și depozita comorile.

032_premieres_notions

Colecționarul consumator. Dacă jucăriile se adună fără ca cel mic să se intereseze câtuși de puțin de ele, este, poate, un colecționar care are un apetit nesățios. Plăcerile lui sunt efemere: o nouă jucărie va fi uitată repede când apare alta pe piață. Obiectele se acumulează și cererile se adună. Revendică, dar uită să mulțumească. Te simți blocată când se trântește pe jos sau țipă pentru a obține ce vrea. Dacă ai tendița de a ceda tuturor dorințelor lui poate ar fi bine să te întrebi de ce: poate pentru a te asigura că nu îi lipsește nimic? Este un mjloc de a-l consola în fața unei situații dificile ( o boală, o separare, lipsa ta din pricina muncii etc). Este posibil să îi faci poftele fără a-l răsfăța. Iată câteva idei care te pot ajuta:

  • Oferă-i dragoste și tandrețe fără a o contabliliza, dar răsfăț doar ocazional. Astfel îi vei arăta că dragostea ta nu se măsoară în numărul de jucării pe care i le dai.
  • Depozitează jucăriile pe care nu le folosește pentru a le descoperi împreună peste un timp.
  • Stimulează-i creativitatea învățându-l să se joace cu mai puține jucării. Ajută-l să-și imagineze și alte utilizări sau să combine jucăriile pentru a-și îmbogăți jocul.
  • Du-ți copilul la bibilotecă sau în locuri de joacă special amenajate. Prin contactul cu cărțile și cu jucăriile care nu îi aparațin îi insufli respectul pentru obiecte. Cu acest prilej îl poți învăța că valoarea unei persoane nu se măsoară în obiectele materiale pe care le posedă.
  • Arată-i ce înseamnă să fi un consumator experimentat: înainte de a cumpăra, explică-i copilului că alegerea unui obiect se face în funcție de preț și calitate, și că uneori e bine să mai și renunți la anumite plăceri.
  • Pregătește-ți copilul înainte de a merge cu el în mall. Educă-l să reziste dorinețelor sale, explicându-i ce cumpărărturi ai planificat. Felicită-l când vezi că este ascultător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *