Copilul curios

Unii copii au o curiozitate foarte mare. Vor să descopere tot ce îi înconjoară, chiar şi lucrurile la care nu ar trebui să umble, cum ar fi poşeta ta. Evident, ceva ce îl atrage cel mai mult…

Geanta ta, servieta tatălui, dacă le laşi la îndemâna celui mic, pot deveni tentante. Toate fardurile, cardurile, portofelul, cheile îi produc bucurie.

Deşi ştie că face ceva nepermis, îi place ideea. Îl amuză şi enervarea ta când îl descoperi. Tu te simţi deposedată de intimitate, fiindcă poşeta ta este un obiect pe care preferi să nu îl împarţi cu nimeni.

Pentru cel mic este însă o lume pe care vrea să o descopere. Mai ales fiindcă e un loc interzis. Şi tocmai din această pricină, pentru el este ceva important, deci pasionant şi cu atât mai dorit.

Ce poţi face

Din când în când, ia-l lângă tine şi uitaţi-vă împreună prin geantă. Scoate toate obiectele, pe rând şi lasă-l să le atingă pe acelea care sunt inofesive pentru el, iar pe celelalte, ţine-le departe. Cu acest prilej îi poţi explica la ce servesc unele dintre ele, de ce pe unele le poate atinge şi pe altele nu. Când îl vei surpinde cu mâna în geanta ta, aminteşte-i că e interzis. Spune-i că acolo se află agenda ta cu lucrurile importante pentru serviciu. E ceva ce nu are voie să atingă.

Cotrobăitul în geanta ta satisface nevoia sa de a manipula

Geanta ta este plină de obiecte fascinante. Îi place să se joace cu cheile tale care fac zgomot, cu telefonul care are lumini, cu banii care zornăie etc. Dacă îi place ordinea, insistă pe aceste gesturi. Ia lada lui cu jucării şi varsă conţinutul iar apoi puneţi împreună totul la loc. Dă-i şi lui o gentuţă în care să aibă lucruri similare cu ale tale: chei din plastic, telefon de jucărie, o agendă… Şi inversează rolurile, punându-l pe el să îţi arate ce are în ea. Acum e momentul să punctezi: „ aşa cum ţie nu îţi place ca cineva să îţi ia obiecte din geantă, nici mie nu îmi place”.

Răscolitul în geantă poate fi şi o nevoie de tine

Cunoscând reacţia ta în momentul în care îl surprinzi că umblă la geanta ta, o poate face special ca să îţi atragă atenţia. Este o modalitate de a se apropia de tine fizic, fiindcă geanta ta reprezintă o parte din tine. Îi place să o atingă şi să-i simtă mirosul, care este asociat cu tine.

Dacă îl vei surprinde după un moment de separare, stai o vreme cu el, arată-i un obiect din geantă şi dă-i-l lui. Dacă e pasionat de geanta ta, oferă-i una care a păstrat mirosul parfumului tău. Ceartă-l dacă continuă să-ţi ia geanta, dar nu fi pea dură cu el. Oferă-i şi o dovadă de afecţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *