Copilul gelos

Adesea copiii sunt geloşi, fie pe fraţii lor, fie pe un alt membru al familiei, fie pe prietenii de la grădiniţă sau de la şcoală. Manifestarea acestui sentiment poate îmbrăca diverse forme.
La naşterea unui frate mai mic, sora sau fratele se transpun în rolul bebeluşului. Chiar dacă nu mai e cazul, fac pipi pe ei, vor şi ei scutece, vorbesc ca un bebe, vor suzetă, biberon etc. Sau fac crize, strică jucăriile unui prieten, îi fac rău surorii sau fratelui mai mic.
Care sunt cauzele
Chiar dacă dă naştere unor situaţii neplăcute, gelozia este un sentiment normal. Copilul crede că lumea se învârte în jurul lui. Este centrat pe nevoile sale. Este deci dificil pentru el să înţeleagă nevoile altora şi să împartă atenţia părinţilor. Gelozia poate apărea şi când un copil are impresia că mama sau tatăl lui acordă mai multă atenţie şi dragoste altcuiva, cum ar fi un bebe sau un partener nou (în cazul familiilor divorţate). Îşi pot muşca fratele sau sora, pot face prostii, pentru a atrage atenţia şi a spune, indirect: ”Te ocupi prea mult de bebe! Şi eu vreau să te ocupi de mine şi să mă iubeşti”.
Copilul gelos are nevoie să fie asigurat şi să ştie că îl iubeşti. Şi o lipsă de încredere poate cauza gelozia. Copilul se poate compara cu alţii şi să se considere mai puţin bun decât ei. De aceea, comparaţia copiilor între ei sau acordarea unui plus de importanţă unuia pot crea rivalitate între fraţi şi surori şi pot duce la creşterea geloziei. Mai bine evită fraze precum: ”Ia exemplu de la fratele tău”, sau “Fă ca sora ta.” Fiecare copil este unic, iar forţele sale sunt limitate.
Cum reacţionezi
Cea mai bună metodă de prevenire şi de diminuare a geloziei copilului este să îi arăţi dragostea ta. Spune-i cât de des poţi că îl iubeşti. Dă-i atenţia cuvenită şi petreceţi timp împreună. În acest fel se va simţi mai puţin ameninţat decât alţii şi va fi mai puţin gelos. Felicită-l şi apreciază-l pentru a-l ajuta să câştige încredere în el. Astfel nu se va mai compara mereu cu ceilalţi, iar gelozia va scădea. Pregăteşte-l pe cel mic pentru o viitoare naştere, aigurându-l de dragostea ta pentru el. Îi poi spune, de exemplu :”Vei avea o soră sau un frate, dar acest lucru nu va schimba cu nimic dragostea mea pentru tine. Chiar dacă mă voi ocupa puţin mai mult de el, îmi voi face timp şi pentru tine.” Ajută-l să spună cu cuvintele lui ce îl nemulţumeşte şi spune-i că îl înţelegi. Nu îl pedepsi dacă are o criză de gelozie, fiindcă nu te va ajuta.
Gelos pe mama sau pe tata
Între 3 şi 6 ani copilul poate trece prin aşa-numitul complex a lui Oedip, o etapă normală şi temporară. Astfel va putea avea o pasiune mai mare sau mai mică pentru părintele de sex opus. Acest sentiment îl va determina să vadă în celălalt părinte un rival şi să fie gelos pe el. Trebuie să ai răbdare şi să îl ajuţi să depăşească această perioadă.