Copilul meu are diabet. Îi dau sau nu dulciuri?

Foarte mulți copii suferă de diabet. În majoritatea cazurilor este vorba de diabetul tip 1. E bine să știi că acest tip de diabet nu îl privează total de zahăr. Află în ce măsură îl poate consuma.

Copilul-meu-are-diabet

Diabetul tip 1 necesită o supraveghere atentă a alimentației. Această boală autoimună degradează celulele care fabrică insulina care se ocupă de stocarea glucozei în organism. Or, în lipsa ei zahărul rămâne în exces în sânge. Asta nu înseamnă un dezechilibru alimentar inițial, cum se întâmplă în cazul diabetului de tip 2. Specialiștii spun că în cazul diabetului de tip 1 este necesar un regim alimentar pentru a regla aportul de zahăr în funcție de insulina furnizată de un tratament sau o activitate sportivă.

O bomboană după masă

În general nu există restricții cantitative sau alimente interzise. Și nici nu e bine să se suprime plăcerea adusă de zahăr. E mai bine ca cel mic să aibă cât mai puține restricții, fiindcă mai târziu îl pot influența negativ. Indiferent că are sau nu diabet, zahărul nu trebuie să depășească 10% din aportul energetic total, mai exact 45 g pentru un copil de 8 ani care consumă 1.800 de calorii pe zi. Dar trebui să se țină seama de restul alimentației și de momentul ei. În timpul unei după-amieze sportive, copilul poate mânca mai multe bomboane sau bucăți de ciocolată. Dar, la sfârșitul mesei va primi doar o bomboană. Iar între mese, nimic, și în nici un caz băuturi dulci.

Pâinea, mai bună decât o bomboană

Unii cred că pâinea, produs cerealier, ar avea un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge decât o bomboană. Este falsă idea, mai ales dacă ne referim la pâinea albă, al cărui indice glicemic (IG) atinge 95 (valoarea maximă fiind 100), în timp ce zahărul are IG doar 65. Acest indicator ne permite să înțelegem că gustul dulce nu determină neapărat puterea unui aliment în corp. În final, conținutul în glucide este important, fiindcă IG va fi modificat de amestecul de alimente în timpul digestiei sau al cantității de insulină adusă prin injecții. În cazul unei mese echilibrate desertul poate consta într-un lactat sau un fruct. Din vreme în vreme se poate adăuga în meniu un lactat dulce sau aromatizat, o cremă desert, o spumă de ciocolată și ocazional un produs de patiserie (30-40 g glucide). În acest caz produsul de patiserie va lua locul unui fruct, pâinii sau făinoaselor. La sfârșitul mesei se pot lua 1-2 bomboane sau pătrățele de ciocolată.

E invitat la o aniversare?

Nici o aniversare fără tort! Nu îl poți priva de această bucurie, dar îi vei crește doza de insulină obișnuită. Calculul îl vei face cu medicul diabetolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *