Multe mămici se plâng de acest obicei prost al copiilor lor. Este oare un mijloc de a se elibera de tensiuni, sau un simplu gest mecanic? Nu e cazul să dramatizezi, dar e bine să iei câteva măsuri.

roade-unghiile

Onicofagia sau mania de a-ţi roade unghiile se regăseşte la un copil din trei. Aceasta apare preponderent către vârsta de 8 ani, după ce copilul abandonează subtul degetului. Sunt însă şi copii care fac acest lucru de la 2-3 ani. Este un gest care poate conferi linişte sau un sentiment de securitate vizavi de frustrările cotidiene. Poate fi şi o reacţie inconştientă.

Se pare că acest obicei afectează cam 44% dintre copii şi adolescenţi. Există două elemente de luat în seamă: necesitatea de a se calma, care este satisfăcută prin contactul degetelor cu gura, ce poate reaminti experienţa sânului maternal şi, pe de altă parte, cea a eliminării unei pulsiuni agresive care îşi găseşte răspunsul în posibilitatea de a-şi folosi dinţi. Nu este o întâmplare că rosul unghiilor apare în momentele tensionate sau situaţii mai dificile. În mod normal este un comportament care ar trebui să dispară odată cu creşterea. La adulţi persistă doar în procent de 5%.

Ale cauze

Nu trebuie să dramatizezi situaţia şi să te gândeşti că rosul unghiilor ar putea fi un simptom al unor tulburări psihologice. Este adevărat că poate fi asociat cu timiditatea sau tendinţa de a suferi de angoase sau de lipsă de încredere în sine. Totuşi, nu trebuie ignorat faptul că la un moment dat poate deveni un automatism. În alte cazuri poate fi un obicei mecanic, bazat pe lenea copilului de a se deplasa către o foarfecă sau o pilă de unghii. Pentru a evita astfel de situaţii îi poţi atrage periodic celui mic atenţia că trebuie să-şi taie unghiile şi să îi pui la dispoziţie ce îi trebuie.

Ce să faci şi ce nu

Este indicatsă faci tot ce poţi ca să nu devină o obsesie. Este un obicei care poate dispărea dacă pui accent pe aspectul estetic, arătându-i cât de frumoase ar putea fi mânile lui dacă ar avea nişte unghii normale. În unele cazuri poate funcţiona şi lacul amar care se dă pe unghii. Îl poţi ajuta pe cel mic să înfrunte anxietatea, să-l ajuţi să descopere obiectul sau starea care duce la această atitudine, să-l încurajezi şi să îl determine să adope o stare pozitivă. Dezvoltă-i încrederea în el însuşi şi explică-i de ce e bine să abandoneze această manie neplăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *