Problemele de auz pot apărea la orice vârstă, din motive diferite. Important este ca ele să fie depistate cât mai devreme. Pentru copilul mic ele sunt cu atât mai importante, fiindcă un auz bun asigură însuşirea corectă a limbajului.

auz

De obicei mama este cea care îşi dă seama prima în momentul în care atunci când cade ceva pe jos şi constată că cel mic nu reacţionează. Sau când bebe manipulează anumite obiecte fără să se intereseze de zgomotul pe care le produc. Uneori această problemă este detectată către 7 sau 8 luni, fiindcă bebe nu gângureşte din pricină că nu aude.

Cauzele pierderii auzului

Probabilitatea ca acest defect să fie prezent de la naştere este de 1 la 2.000. Cauzele pot fi ereditare, afecţiuni ale nervului auditiv, diverse boli, cum ar fi rujeola (contractată de mamă în primul trimestru al sarcinii) sau meningo-encefalita sau leziuni ale urechii interne. De asemenea, mai poate fi cauzată de o lipsă de oxigen la naştere sau din pricina icterului mecanic.

După naştere, surditatea poate fi declanşată prin introducerea unui obiect în ureche de către cel mic sau de către mucozităţile acumulate în urechea medie.

auz-bun

Cum acţionezi în funcţie de situaţie

– Dacă există un corp străin, obiectul este bine să fie extras de către un specialist al serviciului de urgenţă.

– În cazul acumulării de mucus (frecvent la copiii atinşi de rinite sau cu vegetaţii bogate) se curăţă mai întâi urechea, fără a se recurge la antibiotice de câte ori este posibil.

– Dacă mucusul nu este infectat de bacterii este vorba de o otită medie exsudativă. Dacă este infectată (semnul este febra), atunci este o otită medie cronică.

– În cazul otitei este necesară folosirea antibioticelor dacă este purulentă (se perforează timpanul), pentru a evita alte complicaţii. Oricum, în astfel de situaţii trebuie consultat medicul.

– Dacă este o surditate medie ce nu mai poate fi vindecată, există proteze discrete care nu influenţează negativ viaţa copilului.

– Dacă surditatea este completă, se poate face un implant cohlear de către medicii specializaţi în astfel de intervenţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *