Copilul meu nu mănâncă mai nimic

Copilul tău refuză masa pe care i-ai pregătit-o? Nu te îngrijora, nu este singurul. Sunt foarte mulţi copii între 2 şi 6 ani care sunt dificili în privinţa mâncării. Află care sunt cauzele şi cum îl poţi determina să fie mai receptiv la alimentele noi.
De cele mai multe ori copilul tău preferă o felie de pâine cu unt de arahide, în loc să mănânce masa pregătită cu dragoste şi efort. Sau preferă să se joace decât să mănâce. Unii mestecă încet, jucându-se cu mâncarea. În orice categorie s-ar afla copilul tău, îţi dă de furcă. Nu te îngrijora, însă! Ca el sunt mulţi, dar este o etapă normală în creşterea lor şi nu va dura mereu. Este adevărt, însă, că ora de masă poate deveni frustrantă şi îi poate îngrijora pe părinţi. Dacă vei înţelege motivele, poate vei controla mai bine situaţia.
Creşterea lentă reduce apetitul
După 2 ani creşterea copilului se încetineşte. Un bebe atinge o greutate de patru ori mai mare decât cea avută la naştere, înainte de a împlini 2 ani. După această vârstă, va câştiga doar între 2-3 kg pe an. De aceea, copii de vârstă preşcolară tind să mănânce doar când le este foame. Rolul tău este acela de a furniza diferite tipuri de alimente nutritive la fiecare masă şi gustare. Copilul va lua decizia când şi cât mănâncă. Tu va trebui să ghidezi acest proces respectând capacitatea copilului de a decide.
Un stomac minuscul
Stomacul unui copil nu depăşeşte dimensiunea pumnului său. De aceea mai mult mese mici funcţionează mai bine. Evită să îi da de ronţăit sau o gustare cu o oră înainte de masă. Unii copii îşi umflă stomăcelul de lapte sau de suc şi nu mai au loc în stomac pentru alte alimente. Or, ei au nevoie de o mare varietate de produse, cu valoare nutritivă. Sucurile, chiar dacă au fructe şi vitamine, conţin mult zahăr şi calorii. De aceea trebuie limitate.
Copilul vrea să deţină controlul
În etapa în care copilul începe să-şi afirme independenţa, orele de masă pot deveni adevărate câmpuri de bătaie. Poate ar fi util să îi oferi un anumit control, dându-i doar o porţie mică de mâncare. Astfel o poate termina şi este posibil să-ţi ceară alta. În acest mod va învăţa să-şi adapteze porţiile în funcţie de apetitului său. Pe viitor îi va dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase. Nu-ţi obliga copilul să golească farfuria. Ameninţările şi pedepsele nu vor face altceva decât să-i întărească rezistenţa. Tu vei avea mereu controlul asupra alimentelor oferite. De aceea e bine să ai grijă ca oferta să fie cât mai variată şi nutritivă, astfel încât cel mic să-şi poată alege şi ce îi place, chiar dacă vor fi mereu cam aceleaşi alimente. Cu timpul, probabil, se va plictisi şi va începe să mănânce şi alte feluri. Nu te preocupa excesiv de alimentaţia lui atâta timp cât este energic şi are un ritm bun de creştere.
Cum îţi ajuţi copilul să încerce alimente noi
Oferă-i un aliment nou de mai multe ori. Lasă-l să descopere acest aliment vorbindu-i despre culoarea, forma, savoarea şi textura lui, dar ai răbdare. Copii preşcolari au adesea nevoie de mai multe expuneri ale unui nou aliment până îl acceptă.
Ia-l cu binişorul. Pune la început o bucăţică din noul aliment pe farfurie, alături de celelalte pe care le consumă în mod obişnuit. Nu i-l oferi la sfârşitul mesei, când e deja sătul.
Implică-l şi pe el. Când mergi la cumpărături, lasă-l să alege fructe şi legume noi, sortimente de iaurt. Acasă, pune-l să te ajute la pregătirea anumitor feluri de mâncare.
Adoptă o anumită rutină. Cei mici preferă rutina. Ca şi cea legată de culcare, rutina mâncării îl poate ajuta. Serveşte-i mesele principale în jurul aceleaşi ore, în măsura în care se poate.
Nu-l şantaja. Nu folosi expresia: „ Dacă vei mânca legumele vei primi şi o prăjitură”. Îi vei transmite mesajul că prăjitura este cel mai bun aliment. Acest mesaj îi poate dezvolta gustul pentru desert în detrimentul alimentelor nutritive.
Dacă, totuşi, cel mic nu-şi reglează cantitatea de mâncare şi acest lucru îi influenţează creşterea, adresează-te medicului nutriţionist.