Copilul-singuratic
Foto: fr.forwallpaper.com

Anumiţi copii sunt fericiţi să se dedice unor activităţi care-i pasionează şi care îi absorb. Atâta timp cât aceste activităţi îi fac plăcere nu trebuie să te îngrijorezi că este mai solitar.

Cu toate acestea sunt copii care au puţini prieteni, petrec mult timp singuri, deşi nu îşi doresc şi sunt nefericiţi. Aceştia chiar au o problemă, fiindcă nu ştiu cum să relaţioneze, nu ştiu cum să-şi facă prieteni şi cum să-i păstreze. Este posibil să nu îşi poată stăpâni iritarea sau să-şi împartă lucrurile. Sau este doar timid. În cazul în care au avut loc diverse evenimente în familie: mutări frecvente sau probleme familiale, cum ar fi un divorţ, acestea îl pot împiedica pe cel mic să-şi facă prieteni.

20L_ec ole_me_demande_d_aller_voir_un_psy_pour_enfant_01

Ce e de făcut?

Iată câteva sfaturi care îl pot ajuta pe cel mic să scape de singurătate, dacă nu îi place această stare:

  • discută cu cel mic despre sentimentele şi preocupările sale. Ascultă cu atenţie ce îţi spune.
  • propune-i să găsiţi împreună o soluţie pentru problema sa, dar nu după un scenariu prestabilit. Tratează situaţia într-o manieră pozitivă şi normală, pe cât posibil. Nu-i atrage atenţia asupra faptului că are puţini prieteni, mai ales în prezenţa altor persoane. Şi nu-l întreba mereu: „Ţi-ai făcut azi vreun prieten?” E ca şi cum ai răsuci cuţitul în rană.
  • încearcă să nu îi faci pe alţi copii responsabili de problema lui, nici să-l critici fiindcă nu are un prieten foarte bun. Şi în nici un caz să nu îi spui cu cine ţi-ar plăcea ţie să se împrietenească.
  • stimulează-l să-ţi povestească despre alţi copii implicaţi împreună în diverse activităţi, mai ales cele cu impact pozitiv. Este mai uşor ca cei mici să se cunoască participând împreună la o activitate organizată.
  • cu acordul lui, invită un coleg de joacă pe care-l îndrăgeşte, să iasă împreună cu voi în oraş.
  • nu-l critica: vorbeşte-i simplu despre ce anume ar putea face diferit pentru a avea relaţii amicale mai amuzante.
  • dacă cel mic petrece o parte din zi la grădiniţă sau la şcoală, discută cu educatorul sau învăţătorul care ţi-ar putea sugera câteva direcţii de abordare a problemei.

20 enfant_triste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *