Copilul somnambul

Ţi-ai găsit copilul în picioare, dar dormind, noaptea, când trebuie să fie în pat? Suferă de somnambulism? Care este cauza? Poate fi periculos? Află ce trebuie să ştii despre această tulburare de somn.

Somnambulismul este destul de comun la copii. Cam 40% dintre copiii între 6 şi 16 ani, mai ales băieţii, au experimentat câteva episoade de somnambulism, din care doar 2-3% au aceste tulburări o dată pe lună.

Ce este somnambulismul

În latină se traduce prin „a merge dormind”. Somnambulismul este o boală a somnului de origine neurologică: sistemul care se ocupă de paralizia musculară naturală din timpul somnului se dereglează la somnambuli, fiindcă un zgomot sau nevoia de a urina, de exemplu, provoacă trezirea corpului, dar nu şi a creierului.

Există trei feluri de somnambulism: cel simplu, când copilul se aşază pe pat executând gesturi mai mult sau mai puţin îndemânatice sau chiar vorbind. Se ridică uneori şi merge prin casă şi apoi se întoarce în pat şi îşi continuă somnul. Vorbim de somnambulism cu risc atunci când episoadele durează mai mult de 10 minute şi survin de 2-3 ori pe săptămână. Actele somnambulului reprezintă adesea un pericol (acesta poate utiliza un obiect periculos sau poate cădea pe scări, de exemplu). Somnambulismul terorizant care apare la copii de la 6 ani în sus. Crizele în acest caz se produc imediat ce copilul adoarme şi pot deveni agresive şi au tendinţa de a-l trezi. El este inconştient şi îl poţi vedea alergând prin casă, urlând, dar a doua zi va uita totul.

somnabul

Cum recunoşti un somnambul

În timp ce se plimbă prin casă sau când ies, somnambulii par treji şi au ochii deschişi. Ei pot răspunde întrebărilor prin da sau nu şi pot face acţiuni destul de elaborate, cum ar fi să coboare scările, să evite mobilele sau să caute într-un dulap. Pot chiar să execute şi diverse ordine. Asta nu înseamnă însă că că îi putem manipula după cum vrem. Mai degrabă invers. O persoană în plin episod de somnambulism devine foarte repede iritabilă. Aceste episoade survin în general în prima parte a nopţii, adică în timpul fazei de somn profund. Copilul sau adultul nu visează în această perioadă. Activitatea creierului se aseamănă mai degrabă cu aceea a unei persoane treze, decât a uneia care doarme. Ce avem de făcut? Cel mai bun lucru este să îţi duci copilul încet înapoi în pat.

Cauze

Stresul, tensiunile, lipsa somnului şi migrenele se pot afla la originea episoadelor de somnambulism, dar şi anumite maladii cum ar fi sindromul Tourette. Consumul de medicamente din clasa psihotrope, alcoolul, drogurile (pentru adulţi) sunt şi ele potenţiale cauze. De obicei, la 60% dintre somnambuli se semnalează în sânul familiei cazuri mai vechi sau mai recente.

Este periculos?

Nu este periculos în sine, dar faptul că cel în cauză nu este conştient poate antrena anumite pericole. Există o idee preconcepută conform căreia este periculos să trezeşti un somnambul. De fapt, ideea pentru care nu este bine să îl trezeşti este că acesta poate avea un comportament agresiv vizavi de tine. În plus, crezând că are un coşmar, copilul poate fugi, se poate împiedica şi se poate răni.

Se vindecă?

De obicei somnambulismul copiiilor dispare în general la pubertate. În cazurile simple somnambulii au episoade ocazionale care se pot elimina înlăturând cauzele. Pentru cei care au episoade de somnambulism mai frecvente, medicul poate prescrie un medicament care ajută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *