Tot mai mulţi părinţi se confruntă cu copii care au o greutate mare sau foarte mare. Alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de mişcare sunt factorii principali. Află dacă ai un copil supraponderal şi ce poţi face ca să îl ajuţi să aibă o greutate normală.

copilul-supraponderal

Supragreutatea poate apărea începând cu 2 ani, dar cel mai des intervalul este cuprins între 7 şi 12 ani. Nu toţi copiii riscă să devină obezi. Exsită o predispoziţie genetică. Chiar dacă nu se cunoaşte cu precizie importanţa factorului ereditar, se ştie că din părinţi obezi sunt şanse crescute să se nască copii obezi. În aceste cazuri este recomandat ca greutatea copiiilor să fie supravegheată mai atent.

Şi o femeie care ia mult în greutate în timpul sarcinii va influenţa greutatea copilului. De aceea este importantă supravegherea greutăţii gravidei.

O altă cauză este legată de schimbarea obiceiurilor din zilele noastre care favorizează sedentarismul: mai puţină mişcare, mai mult timp petrecut în faţa televizorului sau calculatorului. Evident, şi alimentaţia prea bogată în grăsimi şi comportamentele alimentare nesănătoase.

un-quart-des-enfants-a-l-etude-souffrait-de-surpoids-avant-l-age-de-5-mois_11685_w620

Calcularea greutăţii

Medicul examinează copilul măsurându-i înălţimea şi cântărindu-l. Îi calculează IMC (indicele de masă corporal) şi verifică în tabel dacă se încadează în valorile normale, în funcţie de sex şi vârstă. Apoi decide dacă este cazul unor analize şi a unei diete personalizate.

Consecinţe şi riscuri

În afara problemelor psihologice care riscă să perturbe copilul (glumele colegilor, dificultăţi în practicarea unor sporturi etc.), supragreutatea antrenează, pe termen lung, reprecursiuni asupra sănătăţii: creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, tulburări endocrine (pubertate precoce), apnee în timpul somnului, tulburări osoase şi articulare etc. Obezitatea poate duce şi la boli cronice, precum diabet sau afecţiuni cardiace.

bebe-surpoids-e1316426018427

Tratament împotriva luării în greutate

De obicei, acumularea kilogramelor e legată de un comportament alimentar nesănătos. Din punct de vedere dietetic alimentele bogate în zahăr şi mai ales în grăsimi ar trebui limitate. Adică, trebuie limitate acele calorii pe care unii nutriţionişti le numesc „calorii goale”, respectiv alimente bogate în grăsimi, dar sărace în vitamine şi minerale, cum ar fi batoanele de ciocolată, sucurile industriale etc. Nu trebuie decât să aplici câteva reguli de bun simţ. De exemplu, să înlocuieşti o brioşă cu ciocolată, cu un iaurt, un compot sau un desert din lapte. Să intensifici activitatea fizică a celui mic. Să fie practicată în mod regulat, începând cu mersul pe jos, de exemplu.

Nu trebuie neglijaţi nici factorii psihologici şi comportamentali care au şi ei rolul lor. Copiii nu ştiu să-şi analizeze apetitul şi senzaţia de saţietate. Nici să-şi asculte corpul. Unii mănâncă fără să ştie dacă le este foame sau nu. Îşi pun mâncare în farfurie, se aşază în faţa unui ecran şi mănâncă. Un obicei prost, dăunător şi adulţilor.

media_xl_4383089

Cui te adresezi

Medicului de familie, pediatrului sau chiar unui dietetician. Şi un medic nutrţionist sau un psiholog specializat în tulburări nutriţionale poate ajuta un copil supraponderal. Părinţii trebuie să se implice mai mult. Importantă este stabilizarea greutăţii, fiindcă copilul va creşte în înălţime şi kilogramele vor dispărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *