Copilul tău are un părinte preferat?

De foarte multe ori se întâmplă ca un copil să dezvolte o anumită preferinţă pentru unul dintre părinţi. De obicei preferinţa apare către vârsta de 2 ani şi poate dura până la 5-6 ani. Alţii au perioada „mama” sau „tata”. Iată câteva explicaţii posibile.
Adesea este o chestiune de afinităţi naturale. Copilul se îndreaptă către părintele care răspunde mai afectuos nevoilor şi cererilor sale, în timp ce celălalt are mai mult un rol educativ şi stabileşte reguli. Micuţul poate fi atras şi către părintele care îi pare mai puţin sever. Nu uita, însă, că pentru a-şi dezvolta personalitatea copilul tău are nevoie în aceeaşi măsură de afecţiune şi educaţie, care este ideal să vină de la ambii părinţi deopotrivă.
Cum reacţionezi
Nu e o situaţie uşor de trăit nici pentru părintele preferat, nici pentru celălalt. Părintele dat la o parte poate avea impresia că nu e la înălţime şi se simte exclus. Dimpotrivă, cel preferat poate fi epuizat, fiindcă este solicitat excesiv.
Iată cum poţi gestiona situaţia:
– Manifestă-ţi dragostea. Dacă copilul tău te respinge, nu-l forţa să te accepte. Spune-i că îl iubeşti şi că eşti mereu acolo pentru el. Dacă dă un semn de afecţiune, nu-i reproşa că nu a mai făcut-o demult sau că e prea neînsemnat.
– Exprimă-ţi emoţiile. E normal ca situaţia să fie neplăcută pentru părintele dat la o parte. Dar este inutil să-i reproşezi partenerului, fiindcă se pot crea tensiuni în cuplu. Cel mai bine este să accepţi situaţia şi să-ţi exprimi sentimentele (nevoie, slăbiciune) faţă de partener şi nu faţă de copil.
– Faceţi echipă în educarea celui mic. Ca părinţi, puneţi-vă de acord asupra regulilor pe care le aplicaţi în educaţie. Astfel copilul vostru se va simţi în siguranţă. De asemenea, veţi evita ca un părinte să fie considerat rău şi altul bun. Apoi, e important ca părintele aflat pe poziţia avantajoasă să îi dea şi celuilalt şansa de a-i lua locul. De exemplu, ar putea spune: ”Mama ta te iubeşte mult şi tatăl tău la fel. Chiar dacă suntem diferiţi, tu poţi învăţa de la amândoi”.
– Împărţiţi rutina. De exemplu, într-o seară citeşte tata poveşti înainte de culcare, peste două zile e rândul mamei. Aceste obiceiuri îi vor permite copilului să stabilească legături cu ambii părinţi. Dacă protestează sau nu e de acord, nu ceda. Copilul tău va trebui să accepte că părintele preferat nu se ocupă mereu de el.
– Fă o activitate zilnică cu copilul tău. Te poţi juca sau găti împreună cu el. Îi poţi citi o poveste, îl poţi legăna. Aceste activităţi vor contribui la crearea unei legături care vă va uni. În acelaşi timp va contribui şi la diminuarea efectului de preferinţă.