Copilul tău e bolnav. Cum îi dai medicamentele

Orice copil se îmbolnăveşte. Problema nu este boala în sine- o mică răceală, sau alte tulburări minore, ci administrarea medicamentelelor. Se ştie, că cei mici nu acceptă pastile, siropuri sau supozitoare, cu una, cu două. Există însă mici trucuri care te pot ajuta.
Nu trebuie să dramatizezi, totuşi, fiindcă în zilele noastre majoritatea medicamentelor pentru cei mici sunt adaptate special pentru ei. Cel mai des sub formă de sirop, se pot administra uşor cu ajutorul unei piepete care se găseşte în ambalajul original. Este bine ca discuţia despre administrarea medicamentelor să o ai cu medicul în faţa copilului, cu precizarea momentelor când trebuie luate. Copilul va înţelege astfel că acestea sunt spre binele lui şi că aşa se va face bine mai repede.
Antibioticele nu au gust bun
Chiar dacă siropurile cu antibiotice sunt dotate cu o linguriţă dozatoare, este mai bine să foloseşti o pipetă de la alt medicament. Pentru a calcula cantitatea corectă, varsă medicamentul în linguriţa dozatoare, apoi absoarbe cu pipeta conţinutul şi dă-l copilului. Este cea mai bună metodă de a da un medicament care nu are gust bun.
Medicamentele care se beau
Acestea se pot da cu ajutorul unei seringi de plastic. Evident, se foloseşte fără ac. După ce o umpli cu medicamentul respeciv, acţionezi pistonul şi copilul va înghiţi medicamentul foarte uşor. Mai poţi vărsa lichidul într-un biberon, adăugînd, la nevoie, puţin suc de fructe pentru a masca gustul.
Cu linguriţa dozatoare este mai greu, fiindcă există pericolul ca cel mic să-ţi împingă mâna şi să-l verşi. Indiferent cum vei administra medicamentul, ai grijă ca recipientul să fie steril.
Picături în ochi
O altă acţiune dificilă. Pune copilul pe spate şi cu două degete, largeşte pleoapele şi aplică picăturile în colţul intern al ochiului. E bine să ai o compresă sterilă pentru a şterge apoi ochiul dacă va curge.
Picături în urechi
Pune copilul culcat pe o pare şi cu o mână ţine-i urechea, iar cu cealaltă introdu în conductul auditiv soluţia respectivă. Menţine copilul în această poziţie câteva clipe. Este preferabil ca sticluţa cu medicament să fie ţinută puţin între palme pentru a se încălzi. Spală-te pe mâni înainte şi după.
Supozitoare
Deşi eficienţa lor este recunoscută şi foarte rapidă, puţini sunt copiii care acceptă această modalitate de tratament. Pentru a-ţi uşura sarcina aşază copilul pe spate cu picioarele ridicate. E indicat ca în cazul celor mici atenţia să le fie distrasă către altceva: o maşinuţă, un biscuit, un film etc. Dar, previne-l că îi vei administra un medicament. Este bine ca supozitoarele să stea la rece. Până reuşeşti să-l adminsitrezi copilului, se poate încălzi şi e mai greu de utilizat.
Pilule mari
Dacă cel mic are de înghiţit o pastilă mai voluminoasă o poţi tăia în bucăţi mai mici sau dilua în apă, dacă nu există contraindicaţii în prospect. Unele se pot desface şi se varsă conţinutul în puţin suc de fructe dacă gustul este dezagreabil.