Dintotdeauna a fi stângaci a fost o problemă. Chiar dacă astăzi o bună parte a populaţiei din întreaga lume este stângace, aceste persoane sunt privite puţin diferit. Cel mai greu este pentru copii când ajung la şcoală. Specialiştii recomandă acceptarea acestei caracteristici şi sprijinirea copiiilor care sunt stângaci.

copil-stangaci

Mulţi stângaci sunt victimele glumelor celor din jur. Pentru cei mici cel mai important lucru este atitudinea părinţilor, a apropiaţilor şi a şcolii. În aceste medii poate primi ajutorul de care are nevoie pentru a se acomoda în caz de dificultate.

Din punct de vedere practic a fi stângaci poate reprezenta anumite dezavantaje. De la folosirea anumitor instrumente care nu sunt adaptate (foarfece, rigle, cuţite etc.), până la ceasul de mână sau pix. Un stângaci scrie adesea înclinând foarte mult foaia şi la şcoală îl poate deranja pe colegul de bancă.

 

Ai descoperit că cel mic e stângaci?

– Nici o problemă. Aminteşte-ţi că a fi stângaci nu este nici handicap, nici un capăt de tară. Este doar o simplă caracteristică psihologică şi o diferenţă gestuală. Copilul tău nu va fi mai puţin inteligent sau dotat pentru asta. Dimpotrivă, stângacii sunt oameni creativi şi sensibili.

– La 36 de luni, anumite semne pot arăta preferinţa sa pentru anumite gesturi ale vieţii cotidiene, dar cu adevărat folosirea predilectă a mânii stângi sau drepte se va definitiva între 6 şi 7 ani.

– Este important să nu îl forţezi fiindcă îl poţi perturba. Fii atentă la anumite dificultăţi pe care le întâmpină folosind mâna dreaptă…

– Nu uita că un copil învaţă imitând. De când este foarte mic, până să aibă propriile gesturi, când te joci cu el e preferabil să stai alături şi nu în faţa lui, fiindcă, vâzându-te “în oglindă” e posibil să te imite cu mâna stângă.

– Ajută-l să îşi ţină caietul în faţă şi să apuce bine creionul.

– Nu-l certa dacă are o preferinţă pentru mâna stângă. Îi poţi influenţa negativ organizarea spaţială, cu consecinţe asupra activităţii şcolare şi învăţării.

– Înclină foaia pe care scrie către stânga pentru a-i uşura activitatea şi a scrie mai frumos.

– Anunţ-o pe învăţătoare că e stângaci şi spune-i să nu-l forţeze să scrie cu dreapta.

 

Instrumente utile

Acum există produse special fabricate pentru stângaci, ca să le uşureze viaţa de zi cu zi. Instrumente şcolare, rigle, stilouri, instrumente muzicale, ceasuri, mousse etc. Caută pe internet şi vei găsi o mulţime de site-uri româneşti. Sunt mai scumpe, dar foarte utile pentru stângaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *