Copilul tău iubeşte natura?

foto: huffingtonpost.com

În ultima perioadă, copiii au prea multe „distracţii” tehnologice care îi ţin mult timp ocupaţi şi departe de mediul înconjurător. Că este vorba de un joc video sau televizor ori alte astfel de activităţi, copiii uită să interacţioneze cu partea lor naturală. Mă uit în jurul meu şi constat că mulţi părinţi par să uite să-şi înveţe copii despre legătura lor cu pământul şi rolul lor important în protejarea planetei pentru generaţiile viitoare. Pentru cei care îşi doresc asta, dar se simt neinspiraţi, iată câteva metode pe care le-am aplicat cu nepoţeii mei şi pe care le voi aplica şi copilului meu, pentru o conştiinţă legată de o viaţă în legătură cu natura:
Fii exemplu!
Copilul învaţă prin imitaţie. Mai degrabă va face ce face cel ce are grijă de el decât ce i se spune să facă. Primul lucru este să opriţi televizorul pentru perioade cât mai lungi. Iar când îl folosiţi, încercaţi să fiţi foarte selectiv astfel ca în conştiinţa copilului să existe această preselecţie a părintelui. Ştim cu toţii cât de manipulative sunt programele de televiziune, incluzandu-le aici şi pe cele dedicate copiilor. Trebuie să folosim fiecare activitate a lor, chiar şi cea de joacă pentru ca cei mici să înveţe ceva util.
Redu, refoloseşte, reciclează.
Învăţa copilul despre gunoi şi cum poate fi acesta reciclat şi unde ajunge el în caz contrar. Copiii iubesc activităţile în care creativitatea lor este provocată. O idee bună este să-l rugaţi pe cel mic să găsească alternative de refolosire a obiectelor de unică folosinţă din casă. Astfel el poate transforma gunoiul într-o comoară. De exemplu, dacă iei cotorul de la hârtia igienică şi pui în el câteva boabe de fasole iar apoi îi acoperi capetele, ai realizat un instrument muzical. Este important să vorbeşti cu copilul tău despre importanța împachetării minime şi ce înseamnă să reciclezi şi să refoloseşti.
Grădinăritul
Nu este nimic mai magic decât să pui copilul să planteze o sămânţă, să o îngrijească şi să o vadă cum crește. Asta îi va reaminti că toate lucrurile vii lucrează împreună pentru a prospera. În vreme ce îşi vede planta cum crește, copilul se va simţi mândru şi va petrece cu mai mult interes timp în natură sau în grădină. Dacă nu ai o grădină, îi poţi da copilului tău câteva ghivece în care să-şi planteze legume sau flori şi el va fi la fel de inspirat. Pe lângă asta, copilul tău va mânca mai degrabă o legumă pe care el a plantat-o şi de care a avut grijă.
Petrece timp în natură cu copilul tău
Petrece cât mai mult timp cu copiii afară. Un picnic sau o plimbare în pădure, în parc sau pe malul unei ape este timp mult mai calitativ decât un film sau un restaurant. Permite-i copilului să observe frumuseţea existentă în natură şi ajuta-l să înţeleagă legătura dintre toate formele de viaţă. Copiii sunt foarte atenţi şi înţelepţi odată ce înţeleg ceva. Trebuie să le vorbim că unor adulţi.
Petreceţi timp cu animalele
Simpla conexiune dintre specii ne reaminteşte de cât de misterioase sunt viaţa şi natura şi cât de mult trebuie să cooperăm în natură că să existăm. Copiii învăţă responsabilitatea şi compasiunea din timpul petrecut alături de animale. Ei învăţa să respecte fiinţele vii doar stând în prezenţa animalelor.
Iniţiază programe de curăţenie
Ia-ţi copiii şi pe cei ai prietenilor sau vecinilor şi mergeţi şi curăţaţi gunoaiele de pe o plajă sau dintr-o pădure. Atunci când fac parte dintr-un astfel de program, copiii văd schimbarea cum se produce sub ochii lor şi cu ajutorul lor. Acest lucru îi va inspira şi îşi vor dori să facă mai multe.
Nu ai nevoie de lucruri complicate, de panouri solare şi eoliene pentru a-ţi învăţa copilul despre salvarea planetei. Poţi începe simplu prin a căuta să foloseşti şerveţele de material în loc de cele de hârtie sau sacoșe de hârtie în loc de cele de plastic. Este important să te foloseşti de orice lucru pe care îl faci şi să scoţi în evidenţă modul în care poate fi făcut astfel încât să fim în legătură şi să protejăm planeta.
Tu cum îţi educi micuţii să înţeleagă şi să respecte natura? Aşteptăm părerile şi sfaturile voastre.