Copilul tău nu mai doarme la prânz?

Copilul poate refuza somnul de zi dacă acesta nu este stabilit în regimul obișnuit al zilei sau dacă micuțul este prea obosit ori agitat. Fiecare copil are propriile sale necesități în ceea ce privește somnul. De regulă, până la vârsta de 1 an – 1 an jumătate – au 2 reprize de somn pe zi, iar după  această vârstă ramân la o singură repriză.

somnul de pranz

Cei mici sunt la vârsta explorării, totul este nou în calea lor – somnul li se pare pierdere de timp. Chiar zilele trecute, băiețelul meu îmi spunea dacă nu putem renunța la somn, că el mai are multă treabă la lego și va veni noaptea peste el și nu va termina de construit. Sunt la vârsta la care aproape orice activitate îi acaparează,o găsesc mai atrăgătoare decât banalul somn. Este recomandat ca somnul de la prânz să fie prezent până pe la vârsta de 7, ba chiar 8 ani.

Conform statisticilor, aproximativ 25% dintre copii nu mai dorm ziua începând cu vârsta de 3 ani, 50% – de la 4 ani. Restul 25 % continuă să doarmă ziua chiar și după vârsta de 5 ani. Așa cum se observă, în jurul vârstei de 4 ani poți avea surpriza ca cel mic să refuze somnul de după-amiază.

În urma studiilor efectuate, specialiștii consideră că somnul de după-amiază este la fel de important ca și cel de noapte, ba chiar că se susțin unul pe celălalt, mai exact dacă cel mic nu se odihnește bine în timpul zilei, cu siguranță nu va dormi bine nici noaptea, va fi agitat, neliniștit. Și  medicii pediatrii recunosc că cei mici dorm din ce în ce mai puțin, seara  se culcă târziu,  iar dimineața sunt treziți cu greu.

La ce ajută somnul de după-amiază?

Somnul de după-amiază  este benefic pentru dezvoltarea armonioasă – atât la nivel fizic, cât și psihic, stimulează creșterea, sistemul imunitar, precum și capacitatea intelectuală a copilului, memoria, capacitatea de concentrare și relaționare. În plus, un stil de viață ordonat, încă din copilărie, dacă nu reprezintă o garanție, măcar promite beneficii la varsta adultă. Va avea o memorie vizibil îmbunătățită, deoarece se pare că are un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului, ajutând copiii să aibă o memorie mai bună pe termen lung.

De asemenea, somnul avut la prânz îmbunătățește calitatea somnului de noapte și totodată cel mic va fi mult mai creativ și va avea multe idei noi, ingenioase.  Orientativ, trebuie să știi că un copil de trei ani are nevoie de la 10-14 ore de somn pe zi. Fiecare organism este unic, astfel încât ritmul propriu este cel care va decide dacă micuțul va dormi o oră sau trei, la prânz. Important este să doarmă!

Cum rezolvăm problema legată de somn?

În primul râd trebuie stabilit un program de somn pe timpul zilei și trebuie găsit un ritual în concordanță cu acesta. Din momentul în care cel mic are un singur somn pe zi, trebuie găsită o modalitate de a-l pune la somn imediat după masa de prânz. În acest fel copilul știe că după ce servește prânzul e timpul pentru odihnă si nu pentru altă activitate.

Este demonstrat faptul că acei copii care dorm ziua sunt mai veseli decât cei care, din anumite motive, nu fac acest lucru. Atunci când copilul nu va mai avea nevoie de somnul permanent în timpul zilei puteți, pur și simplu, organiza o oră de odihnă. Acest lucru, de asemenea, este important, în acest timp copilul se poate odihni și-și reface forțele. Nu vă mirați dacă peste o lună de la anularea somnului de zi, copilul va cere din nou să fie dus la culcare la amiază. Asta se poate întâmpla, îndeosebi, atunci când el va începe să frecventeze grădinița sau anumite cursuri interesante dar foarte obositoare.

Nu considerați că, pe măsură ce cresc, nevoia de somn a copiilor scade dramatic, pentru că nu este adevărat. Ei evolueaza foarte mult, fac efort fizic și psihic intens, ceea ce atrage nevoia de somn. Un copil de 2-3 ani are nevoie de 12-14 ore de somn, iar unul de 3-5 ani intre 11 si 13 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *