Privirea încrucișată nu este numai o problemă estetică. Dacă cel mic se naște așa, e bine să dai atenția cuvenită acestei deficiențe, pentru a nu compromite capacitățile sale vizuale mai târziu.

strabism

Multă vreme s-a crezut că nou-născutul nu vede. Acum se știe că, începând din cea de-a șaptea lună intrauterină, fătul are capacitatea să întrezărească nuanțe de lumină. Cei născuți la termen pot vedea până la o distanță de 18-20 cm, suficientă pentru a-și fixa mama când îi hrănește.

Privirea continuă să se dezvolte în timpul primelor luni de viață. Către 4 luni bebe va progresa foarte mult, capacitățile sale vizuale fiind aproape la nivelul unui adult. Bebe este capabil să fixeze un obiect și, chiar dacă nu vede foarte clar, are o preferință clară pentru fețele umane. Văzul este unul dintre simțurile cel mai puțin stimulate la naștere. De aceea, pentru a fi văzută de cel mic e bine să stai cât mai aproape de el. Schimbul de priviri constituie prima bază de atașament. Informațiile primite de bebe, legate de descoperirile lui vizuale, sunt esențiale pentru dezvoltarea lui.

Bebe se uită cruciș

Nou-născuții nu au încă capacitatea de a vedea simultan cu ambii ochi. Înainte de a accede la maturitatea vizuală, în care ambii ochi pot fixa și se pot mișca în armonie, se poate observa, mai ales la bebelușii mai mici de 6 luni, că un ochi nu este simetric față de celălalt. În acest caz se spune că își aruncă un ochi sau suferă de strabism.

Este normal să observi acest lucru la cel mic, mai ales în primele două luni de viață. Mulți nou-născuți se uită cruciș intermitent. Ochiul deviază adesea către interior sau către exterior și se poate întâmpla, fie cu dreptul, fie cu stângul. Către două luni această tendință se atenuează.

Văzutul tridimensional

Reconstrucția imaginii creierului este foarte complexă și capacitatea de a vedea binocular (adică simultan cu ambii ochi), este foarte importantă pentru a avea o vedere în 3 dimensiuni. Datorită diferenței de unghi a imaginii percepută de cei doi ochi ai noștri creierul are capacitaea de a vedea tridimensional. Această maturizare nu se poate face decât dacă cei doi ochi trimit semnale similare către creier.

Dacă copilul său se uită cruciș, este posibil ca unul dintre ochii săi să devină mai leneș și să nu transmită semnalul necesar reconstrucției imaginii. Dacă imaginea nu parvine cortexului cerebral, acesta nu se va dezvolta. Acest fapt poate cauza o tulburare de vedere numită ambliopie. De aceea este esențială depistarea strabismului la nou-născuți. Către vârsta de 5 ani ambliopia se corijează foarte greu.

Strabismul

Această tulburare de vedere nu este deloc rară, devreme ce atinge cam 4% dintre copii. Dacă după 2 luni, copilul tău încă se uită cruciș, adresează-te unui medic oftalmolog pentru un tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *