Copilul tau este timid? Află cum îl poți ajuta!

copil-timid

Timiditatea este un lucru de care suferă mulți copii. Printre cele mai obișnuite forme de timiditate se numără aversiunea față de experiențele noi, ezitarea de a participa la petreceri, neplăcerea de a vorbi cu oameni necunoscuți și dificultatea de a-și face prieteni noi. Nu vă gândiți că dacă este timd copilul are o problemă, foarte mulți adulți bine adaptați sunt timizi. Dacă vreți să-l ajutați să-și învingă timiditatea, în loc să-l criticați sau să-l siliți să se schimbe, e preferabil să-l pregătiți să facă față orcărei situații care i se pare dificilă, eventual prin intermediul poveștilor sau al jocurilor. În cazul în care nu se descurcă bine în societate, dumneavoastră sau educatoarea îl puteți ajuta în diverse moduri:

Alăturarea contrariilor. Formați o pereche dintr-un copil neglijat sau nesociabil și unul dezimvolt și sociabil. Fiind privit ca prietenul unui copil popular, timidul va dezvolta într-un timp scurt un nivel mai ridicat de acceptare socială.

Copii de vârste diferite. Formarea unei perechi alcătuite dintr-un copil retras și unul de vârstă mai mică îl poate ajuta pe cel dintâi să-și înfrangă timiditatea. Partenerii de joacă mai tineri le oferă copiilor nepopulari o prietenie ce îi ajută pe aceștia din urmă să aibă mai multă încredere în sine, sporindu-le astfel nivelul de autostimă.

Activități în grup. Deși nu prea sănătos ca micuții să formeze grupuri mici și exclusiviste în cadrul unui grup mai mare, realitatea este că tocmai acest lucru îl ajută să interacționeze cu copiii din afara “găștilor” din care fac parte și mărind treptat numărul de copii din acel grup.

Activitățile care se desfășoară în grup îi dau copilului siguranță și încredere în relațiile sociale.

Grupuri mici. Este o greșeală să credeți că un copil nesociabil va deveni sociabil dacă este înconjurat de un grup mare de oameni. De fapt, grupurile mici sunt recomandate, pentru că îi permit copilului să-și facă prieteni mai ușor, și nu rămâne undeva în umbră, așa cum s-ar întâmpla într-un grup mare; într-un grup mic nu poate fi ignorat. O educatoare poate să ajute un copil retras și timid introducându-l într-un grup mic (3-4 copii), treptat mărind numărul de copii din acel grup.

copil-timid-baiat

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *