sâmbătă,noiembrie 27, 2021

Corcoduşele, o abundenţă de vitamine

corcodusele
Foto: commons.wikimedia.org

Corcodușul este o specie de plante care aparține genului Prunus, nativă din centrul și estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei.

Prezente atât în mediul rural, cât şi pe marginea drumului, la oraşe, corcoduşele sunt de cele mai multe ori ignorate sau apreciate mult sub valoarea lor adevărată. Când sunt coapte, fructele au culoarea galbenă, roz, portocalie, roşie sau violet-brun.

Corcoduşele abundă în vitamine din grupa B, precum B1, B2, B3, B6, vitamina A, vitamina C, proteine, zaharuri, substanţe minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor) şi o mare cantitate de acid citric. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt.

corcodus
Foto: neorurale.net

 

Beneficiile consumului de corcoduşe:

  1. ajută la revigorarea şi tonificarea organismului.
  2. îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară.
  3. ajută la întărirea sistemului imunitar.
  4. stimulează memoria şi funcţiile sistemului nervos, susţinând puterea de concentrare şi tonusul general.
  5. contribuie la vindecarea şi energizarea organismului, dar şi la o bună funcţionare a sistemului nervos.
  6. luptă cu acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra celulelor organismului.
  7. grăbeşte vindecarea bolilor tractului respirator, în special în rândul copiilor.
  8. ajută în afecţiunile respiratorii acute sau în bolile stomacului.
  9. previne infecţiile.
  10. stimulează pofta de mâncare.
  11. ajută la îmbunătăţirea memoriei, a funcţiilor sistemului nervos.
  12. diminuează nivelul colesterolului rău LDL în organism.
  13. compresele din suc, amestecat cu apă şi camfor, pot fi folosite pentru cicatrizarea rănilor.
  14. menţine sănătatea inimii.
  15. contribuie la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
  16. tratează şi previne anemiile, precum şi stările de oboseală şi epuizare.
  17. contribuie la detoxifierea organismului şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
  18. încetineşte procesul de îmbrătrânire.
  19. reduce presiunea arterială şi riscul de instalare a cancerului.
  20. ajută sistemul digestiv să funcţioneze în mod optim.
  21. sâmburii de corcoduşe pot fi folosiţi în aromoterapie, rolul acestora fiind unul de calmare şi de relaxare.
  22. sucul de corcoduşe are un efect uşor purgativ, acelerând metabolismul şi arderea grăsimilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *