coriandrul
Foto: kissoflifeleblog.blogspot.com

Coriandrul a fost folosit pentru aromatizare şi pentru proprietăţile sale medicinale încă din antichitate. Planta este originară din sudul Europei şi vestul Asiei iar în prezent este răspândită în toată zona mediterană, Balcani, Rusia, India, Olanda şi America.

Unul dintre cele mai vechi condimente ale lumii, coriandrul este menţionat în Biblie printre “ierburile amare” ale Paştelui evreiesc, iar seminţe de coriandru au fost găsite printre ruine ce datează de acum 5000 de ani.

Utilizarea frunzelor drept aromatizant este menţionată în unele scrieri mai vechi, precum în China, unde erau folosite în arta culinară cu 1500 de ani î.e.n. Coriandrul era cultivat până şi în grădinile suspendate ale reginei Semiramis din Babilon. Egiptenii îl numeau „iarba fericirii” şi îi atribuiau proprietăţi afrodisiace, grecii şi romanii îşi aromatizau vinurile cu coriandru, îl foloseau ca plantă terapeutică, iar romanii sunt cei care l-au adus în vestul imperiului.
Tot în Evul Mediu şi-a găsit utilizarea în prepararea unor băuturi digestive, devenite celebre: lichiorurile Benedictin şi Chartreuse. Fructe de coriandru au fost găsite atât în mormântul lui Tutankhamon, cât şi în alte morminte din Egiptul antic. În secolul al XVII-lea coriandrul a fost unul dintre ingredientele apei de toaletă preparată la Paris de călugăriţele din Ordinul Carmelitelor.

Până şi celebrul medic al Greciei antice, Hipocrate, a recomandat, nu de puţine ori, în tratamentele sale, această plantă-minune.

Coriandrul este o sursă excelentă de minerale, printre care potasiu, calciu, mangan, fosfor, fier și magneziu. Frunzele de coriandru au un conținut ridicat de vitamine A, C și K, precum și vitamine din complexul B. De asemenea planta mai conţine ulei volatil, acizi graşi, aminoacizi, acid cafeic şi clorogenic.

 

Beneficiile coriandrului:

  1. combate viermii intestinali.
  2. util împotriva alergiilor provocate de diverse cauze.
  3. poate preveni apariţia cancerului de colon, ficat, stomac, precum şi a altor forme de cancer.
  4. reglează digestia.
  5. combate colicii noilor născuţi.
  6. reglează nivelul glicemiei.
  7. scade colesterolul sanguin.
  8. contribuie la stimularea secreţiilor digestive.
  9. favorizează eliminarea gazelor intestinale.
  10. calmează durerile abdominale.
  11. tratează diarea.
  12. ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  13. combate infecțiile digestive și parazitozelor intestinale.
  14. ajută la manipularea metabolismul lipidic prin reducerea nivelului de colesterol.
  15. reduce cantităţile de colesterol și trigliceride din corpul uman.
  16. tratează infecțiile fungice și bacteriene.
  17. eficient în lupta cu agenții patogeni cum ar fi escheria coli (vinovată de apariția infecțiilor urinare și digestive), salmonela și stafilococul auriu.
  18. ajută la menținerea nivelului zahărului din sânge sub control.
  19. previne îmbătrânirea ochilor și scăderea acuității vizuale.
  20. protejează ochii de boli contagioase precum conjunctivita.
  21. stimulează sistemul nervos.
  22. ajută la contracţia stomacului și la digestia alimentelor în mod eficient.
  23. eficient în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene și de astenie, depresie, oboseală cronică.
  24. calmeaza nervii.
  25. eficient în tratarea răcelii, tusei sau gripei.
  26. ajută la curăţarea radicaliilor liberi.
  27. reduce inflamația în mod natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *