Cine nu a poftit măcar o dată la polonezii abundent însiropaţi în vitrina unei cofetării?

Dar cum ar fi să îi facem la noi acasă, din ingredientele alese de noi, fragezi, proaspeţi şi însiropaţi după gustul fiecăruia?

Reţeta aparţine dragei noastre prietene, Florentina Vasilescu. Mulţumim pentru ideea minunată!

Covrigi poloneziIngrediente:

Pentru aluat:

  • Un cubuleţ de drojdie (20 g) sau un pliculeţ de drojdie uscată
  • 375g făină
  • 60g unt
  • 2 ouă
  • 100ml lapte
  • 70g de zahăr
  • vanilie
  • Un praf de sare
  • coajă de lămâie rasă
  • 1 lingură ulei vegetal

Pentru sirop:

  • 200g zahăr
  • 40g glucoză
  • vanilie
  • zeama de la o lămâie
  • 150ml apă

Mod de preparare:

Mai întâi se pregăteşte o maia din 2 linguri de zahăr amestecat cu puţin lapte călduţ şi drojdia. Se amestecă până când se dizolvă. Se adaugă câteva linguri de făină şi se încorporează, după care se lasă 10 minute până îşi dublează volumul.

Între timp un ou se freacă cu zahărul, sarea, vanilia şi laptele. Se adaugă apoi maiaua şi se amestecă uşor. După omogenizare se înglobează făina cernută, până se obţine un aluat moale. Aluatul se frământă cu ulei şi se mai adaugă făină cât este necesar.

Se lasă să se odihnească aluatul obţinut minim 30 de minute.

Între timp untul se topeşte, iar apoi cu el se aluatul întins într-o foaie groasă cât un deget, apoi această se împătureşte şi se dă la rece minim 30 de minute.

Se întinde din nou într-o foaie grosuţă, apoi se taie în fâşii lungi ce se răsucesc ţinând de fiecare capăt în sensuri opuse, pentru a obţine o spirală. Se formează câte un 8 cu fiecare fâşie şi astfel formaţi polonezii se aşează în tava tapetată cu foaie de copt.

Înainte de a-i bagă la cuptor se mai lasă să crească în tavă încă 15-20 de minute, apoi se ung cu un ou bătut.

Tava se introduce la cuptorul preîncălzit la foc mic iar după 10 minute se da focul mare. Se lasă până se rumenesc frumos.

Se pregăteşte între timp şi siropul amestecând toate ingredientele într-o crăticioară la bain marie sau la foc mic.

Covrigii se lasă să se răcească puţin, apoi se scufundă în siropul obţinut pentru câteva momente, după care se scot pe grătar.

11062356_1484488341855532_6311259302294686916_n

aveţi poftă!

11921614_1484488391855527_6711731793373835612_n

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *