Cozonac aperitiv

Ingrediente:
- 200ml lapte
- o linguriţă zahăr
- 40g de unt• 20g drojdie
- 2 ouă
- Făină cât cuprinde (aprox 500-600g)
- o linguriţă zeamă de lămâie
- 100g bacon
- 100g parmezan
- 100g mozzarella
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, până se lichefiază. Se adaugă o lingură de lapte cald, câteva linguri de făină şi se face maiaua care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Făina cernută se pune într-un lighenaş şi se formează o gaură în mijloc, în care se toarnă restul de lapte călduţ, maiaua, un ou bătut, amestecând continuu cu lingură sau cu mixerul. Se adaugă şi zeama de lămâie şi se începe frământatul, adăugând câte puţină făină împreună cu untul topit. Se frământă cât mai mult, până când se obţine un aluat moale şi lipicios.
Se lasă aluatul la dospit până când îşi dublează volumul, acoperind cu o folie vasul în care se află şi se pune la loc cald.
Pentru umplutură se rade parmezanul şi mozzarella, iar baconul se taie mărunt.
Când a crescut aluatul, se mai frământă o dată şi se împarte în 2 părţi, se fac gogoşi rotunde care se întind uşor, preferabil cu mâinile. Se presară din ingredientele de umplutură, aproximativ jumătate din cantitate, iar apoi se rulează.
Se aşează în forme de chec, iar pe deasupra se presară restul de ingrediente. La sfârşit se pune ou bătut şi se introduc la cuptorul preîncălzit, la foc mic pentru aproximativ 45 de minute.
Poftă bună!