Cozonac cu brânză

Ingrediente

  • 2 pliculeţe drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 300ml lapte
  • ½ pachet de unt
  • 10 linguri de zahăr
  • un praf de sare
  • coajă de la o lămâie
  • vanilie
  • Făină cât cuprinde (aprox 1 kg)

Umplutură:

  • 500g brânză desărată sau brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 5 linguri de zahăr

Pentru ornat:

  • un ou
  • susan

 

Mod de preparare

Drojdia se dizolvă cu 1 linguriţă de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte cald şi se lasă la dospit. Când şi-a dublat volumul se pune în lighenaşul unde s-a cernut făina.

Se adaugă ouăle bătute spumă, laptele călduţ şi untul topit, apoi vanilia şi coaja de lămâie. Se frământă aluatul luând din făină, până nu se mai lipeşte. Eu am folosit maşina de pâine pentru frământat, iar apoi am lăsat la dospit timp de aproximativ o oră, până îşi dublează volumul.

Când a crescut aluatul, se mai frământă o dată, se întinde o foaie dreptunghiulară destul de subţire, pentru a putea rula de mai multe ori, se întinde umplutura de brânză spre una dintre margini şi se rulează.

Se pune într-o tavă unind cele două capete. Pentru a le lipi bine se umezesc uşor cu apă. Se crestează cu un cuţit ascuţit din loc în loc, perforând numai primul strat de aluat. Se mai lasă să crească încă 15-20 de minute, după care se unge cu ou bătut. Se presară susan şi se dă la cuptorul preîncălzit la foc iute timp de 5 minute, iar apoi la foc mic pentru 45 de minute.

Să aveţi poftă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *